Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Το Χ. Κ. Παρνασσού κι η ανάγκη ετοιμότητας προτάσεων από την Αυτοδιοίκηση

Της Αφροδίτης Παπαθανάση
Σκέψεις για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Με την απόφαση 250/28.5.2014 της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφασίστηκε μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος παραχώρησης σε τρίτους, μέσω σύμβασης, κάθε δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης όλων των υποδομών, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού «ιδίως των επίγειων εγκαταστάσεων μεταφοράς προσώπων με αναρτημένα ή ελκόμενα οχήματα υπαίθριων διαδρομών (πίστες χιονοδρομίας) και χώρων στάθμευσης οχημάτων» συνολικής έκτασης 11.000 στρεμμάτων.
Η απόφαση επαναφέρει θέματα όπως:
1. Την σχέση της αυτοδιοίκησης με μονάδες που έχουν δυναμική σχέση με την στρατηγική ανάπτυξης μιας περιοχής,
1.1. Και ενώ ήδη εδώ και χρόνια παραχωρούνται με διαγωνισμούς οι πίστες χιονοδρομικό και οι μονάδες εστίασης του κέντρου,
1.2. Τίθεται εκ νέου -επιτακτικά- ο σχεδιασμός για το πώς δράσεις στην διάρκεια όλου του χρόνου θα μπορούσαν να βοηθήσουν την περιοχή ,
1.3. Ενώ ταυτόχρονα να διασφαλιστεί τόσο η περιβαλλοντική όσο και η οικονομική και κοινωνική ισορροπία της περιοχής. Δηλαδή , αν και ποιοί συμφωνούμε οτι ΔΕΝ πρέπει να επιτρέπουν πλέον εγκαταστάσεις πχ νέες ξενοδοχειακές μονάδες ή μονάδες εστίασης στα όρια του χιονοδρομικού κέντρου.
1.4. Ταυτόχρονα το αίτημα για την δυνατότητα συμμετοχής ή μη της αυτοδιοίκησης στο εν δυνάμει σχήμα που θα αναλάβει να λειτουργήσει το ΧΚΠ , πχ σύμβαση παραχώρησης για Χ περίοδο ετών με την συμμετοχή ή όχι φορέων της αυτοδιοίκησης , φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα αντίληψης στον σχεδιασμό των διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν.
2.Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ (ή ακόμη και η μερική ανάκληση της ) δεν παύει να "πιέζει" για επίλυση θεμάτων που είναι "στασιμότητα".
2.1. Ποιά η τύχη του ΠΔ για τον ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ. Αν το ΠΔ δεν προχωρήσει και δεν ξεκαθαρίσει άπαξ τι επιτρέπεται και τι όχι στα όρια τόσο του ΧΚΠ αλλά και των γύρω περιοχών το τοπίο για τον κάθε διαγωνισμό γίνεται θολό. Άρα, μπροστά μας είναι και η ευθύνη να δούμε ξανά; θέματα ολοκληρωμένης οικιστικής χώρο ταξικής και περιβαλλοντικής αντίληψης για την περιοχή.
2.2. Ποιοι οι όροι του διαγωνισμού; Έστω οτι το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει την διαδικασία. Ποιοί είναι οι όροι που βάζουν τα όρια στο τι είδους αξιοποίηση θα υπάρξει; Άρα και εδώ άμεσα σε σχέση με το σχέδιο του ΧΚΠ χρειάζεται να εκφέρουμε θέση.
2.3 Ποιά κοινοπρακτικά σχήματα επιτρέπονται και ποιά μοντέλα παραχώρησης ; Διεθνείς εταιρείες με ή όχι την συμμετοχή φορέων της αυτοδιοίκησης ; Συμβάσεις παραχώρησης;
3. Πως η όλη διαδικασία θα επιφέρει τα βέλτιστα οφέλη για την τοπική οικονομία; Πως θα ενταχθεί το κέντρο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής; Θα ειναι φιλικό και οικονομικά προσβάσιμο;
Άρα, η εποχή των αναβολών επι αποφάσεων και των χαμένων επι της ουσίας κονδυλίων στο όνομα της προβολής , μάλλον μένει πίσω.
4. Το όχημα της επικοινωνιακής προσέγγισης των πραγμάτων δεν πάει τα πράγματα και πολύ μακρυά. Κάποια στιγμή έρχεται ο χρόνος που θα πρέπει επί της ουσίας να τοποθετηθούμε.
Στο συγκεκριμένο έργο , νομίζω, πως η αρχή θα πρέπει να είναι το σχέδιο του ΠΔ για τον ΕΘΝΙΚΟ Δρυμό και η ετοιμότητα της αυτοδιοίκησης να προτείνει σαφή κοινοπρακτικά σχήματα και όρους συμμετοχής .
http://amfissaface.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου