Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Αστείες ποινές στις 7 εταιρείες που μόλυναν με βαρέα μέταλλα και χρώμιο τον Ασωπό

Ένοχες για το αδίκημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης κατ’ εξακολούθηση κρίθηκαν το πλημμελειοδικείο Θηβών επτά από τις 15 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων Βοιωτίας και κατηγορούνταν για βαριά ρύπανση του ποταμού Ασωπού.....


Τα πρόστιμα που επέβαλε το δικαστήριο είναι από 1000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ και οι ποινές φυλάκισης με αναστολή είναι από έξι μήνες έως τρία χρόνια.

Οι επιχειρήσεις που καταδικάστηκαν είναι οι εξής: Aluminco ΑΕ, Ιωάννου ΑΕΒΕ, Γαλβανιστήρια Ελλάδας, Viometale ΑΒΕΕ , Βαφική Α.Ε., Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και BLK Αλουμινίου Α.Ε.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι άνωθι εταιρείες αφορούσαν στην άμεση και έμμεση απόρριψη βαρέων μετάλλων και χρωμίου στη Λεκάνη του Ασωπού. Το κατηγορητήριο βασίστηκε σε ελέγχους και εξατομικευμένες εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος από το Σεπτέμβριο του 2007.

—  Μολυσμένο νερό

Εξαιτίας της ρύπανσης του ποταμού Ασωπού χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής έπιναν εν αγνοία τους νερό μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του υπουργείου Υγείας, το γεγονός αυτό προκάλεσε την έκρηξη των καρκινογενέσεων.

Όπως επισημαίνει ο Σκάι, από το 2008 όταν και ήρθε στη δημοσιότητα το πρόβλημα η Πολιτεία προχώρησε σε ελέγχους επιβάλλοντας μεγάλα οικονομικά πρόστιμα στις εταιρείες. Κανείς ωστόσο δεν είναι εις θέση να απαντήσει αν αυτά έχουν εισπραχθεί.

Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε σχέδιο συμμόρφωσης των εταιρειών οι οποίες φαίνεται ότι δεν συμμορφώνονται στο σύνολο τους ενώ προχώρησε επίσης και στη παροχή καθαρού νερού σε κάποιες από τις επιβαρημένες περιοχές.

Το Σεπτέμβριο του 2013 το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την περιοχή του Ασωπού βασισμένο στους εξής άξονες:

· Έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα για την περιβαλλοντική ανάκτηση του υπόγειου υδροφορέα και εμπλουτισμό με νερό καλής ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

· Δημιουργία αξιόπιστου μηχανισμού διάθεσης των βιομηχανικών λυμάτων της περιοχής.

· Έργα ύδρευσης για για την ομαλή τροφοδοσία αστικών και βιομηχανικών περιοχών του Δήμου Τανάγρας με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό.

· Δημιουργία εκτεταμένου, αξιόπιστου και μακροπρόθεσμου μηχανισμού παρακολούθησης της ποιότητας των υπόγειων υδάτων της περιοχής.

· Έμφαση στον περιβαλλοντικό έλεγχο, με μόνιμη παρουσία ελεγκτικού μηχανισμού στην περιοχή.

Ωστόσο μέχρι σήμερα αυτό το σχέδιο δεν έχει εξειδικευθεί.


Σημειώνεται ότι πολλοί οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να υδρεύονται από γεωτρήσεις οι οποίες πάντως δεν είναι ασφαλείς αφού όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ως φυσικό επακόλουθο έχει επιβαρυνθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.
 [econews.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου