Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Τέσσερεις νύχτες αστρονομίας...στις "Φούσκες" του όρους Ελικώνας

…ελάτε να τις ζήσετε στην τοποθεσία "Φούσκες" του όρους Ελικώνας 
από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου.
Η 8η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων οργανώνεται σε εθελοντική βάση από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Σ.Ε.Α.). Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει συνεργασία στην ίδια βάση με τον Ε.Ο.Σ. Κυριακίου και το hackerspace.gr. ....
Παρόλη την αμέριστη σύμπραξη αυτών των ομάδων, για την επιτυχή πραγματοποίηση της 8ης ΠΕΕΑ θα χρειαστεί ο εθελοντισμός πολλών ερασιτεχνών αστρονόμων και φίλων. Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει, πριν, κατά την διάρκεια ή ακόμη και μετά την 8η ΠΕΕΑ.  Ενδεικτικά, ορισμένοι τομείς εθελοντικών εργασιών είναι:
  • η διαχείριση social media accounts
  • η διαμόρφωση του χώρου της αστροεξόρμησης πριν την ΠΕΕΑ
  • η υποδοχή συμμετεχόντων στην ΠΕΕΑ
  • η στελέχωση ομάδων εργασίας/βοήθειας/καθαρισμού κατά τη διάρκεια της αστροεξόρμησης κ.ά.
  • ο χειρισμός εξοπλισμού επικοινωνίας
  • η καταγραφή και συγκέντρωση υλικού από την ΠΕΕΑ
Αν σας ενδιαφέρει η εθελοντική διάσταση της 8ης ΠΕΕΑ, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή ως εθελοντής στην “Φόρμα Εθελοντών”.

Θέση

Η θέση ονομάζεται “Φούσκες” Ελικώνα με υψόμετρο 1,291 m και συντεταγμένες:
Πρόκειται για οροπέδιο του Ελικώνα με περιβάλλον ελατοδάσος άριστου φυσικού κάλλους.

Επισκόπηση

Η οργανωτική επιτροπή σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Σ. Κυριακίου πραγματοποίησε εκτενή αναγνώριση της περιοχής για καταγραφή τυχόν αναγκών και κρίση καταλληλότητας του χώρου.

Διαμόρφωση

Το οροπέδιο αποτελείται απο τέσσερις γειτνιάζοντες διακριτούς χώρους: δύο χώρους 5 στρεμμάτων και δύο χώρους 2 στρεμμάτων, συνολικής έκτασης 14 στρεμμάτων. Η διαμόρφωση του χώρου μάς επιτρέπει την διακριτή και οργανική χωρική τοποθέτηση των λειτουργειών της εξόρμησης (σημείο παρατηρητών, αστροφωτογράφων, εγκαταστάσεων, παρουσιάσεων/ εργαστηρίων). Το έδαφος είναι ομάλο και προβλέπεται αποψίλωση και περεταίρω ομαλοποίηση. Πέρα από αυτές τις εκτάσεις, είναι διαθέσιμοι πάρα πολλοί χώροι που προστατεύονται από τον Ήλιο λόγω των γύρω δέντρων, ιδανικοί για κατασκήνωση με σκηνές.

Νυχτερινός Ουρανός

Κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης της περιοχής, η οργανωτική επιτροπή και μέλη του ΣΕΑ πραγματοποίησαν νυχτερινή παρατήρηση κρίνοντας κατάλληλο τον νυχτερινό ουρανό για την πραγματοποίηση της αστροεξόρμησης. Ενδεικτικά:
  • Η απόκρυψη του ορίζοντα από γύρω εμπόδια δεν ξεπερνά τις 12°  (και αυτό σε μεμονωμένες περιπτώσεις).
  • Πλήρης απουσία φωτορύπανσης πέρα από σημειακή νοτιο-ανατολικά (οριακά παρατηρήσιμη).
  • Χαρακτηριστική ήταν η ευκολία εντοπισμού αντικειμένων βαθέως ουρανού με απευθείας όραση (Διπλό Σμήνος, γαλαξίας Ανδρομέδας, Lagoon Nebula κ.ά.), ενώ ο Γαλαξίας φαινόταν από τη μία άκρη του ορίζοντα μέχρι την άλλη με πάχος 20-23°.
  • Έλλειψη υγρασίας.

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Οργανωτική Επιτροπή της 8ης ΠΕΕΑ για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις στο info <@> astroexormisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου