Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στην κοίτη του Σπερχειού!

Στέφανος Σταμέλλος
Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στην κοίτη του Σπερχειού! Θλιβερή ήταν η εικόνα που συναντήσαμε κατά την επίσκεψή μας στο τελευταίο τμήμα του Σπερχειού, στα πλαίσια του Οδοιπορικού στο Σπερχειό: «από τις πηγές στις εκβολές»...


Συγκεκριμένα με μεγάλη μας έκπληξη, δύο περίπου χιλιόμετρα πριν τις εκβολές του ποταμού, πριν τα όρια της «πράσινης ζώνης» του Δέλτα, είδαμε πολλά ψάρια νεκρά, σε μέγεθος περίπου 20 εκατοστών και μεγαλύτερα. Μερικά ήταν σε μερική αποσύνθεση και μύριζαν, που σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν είναι πολύ πρόσφατο.

Γεγονός είναι ότι τα νερά του ποταμού δέχονται μεγάλο ρυπαντικό φορτίο σε όλο το μήκος του, κυρίως όμως από τον παραπόταμο Ασωπό, που συναντάει το Σπερχειό κοντά στο μνημείο του Διάκου. Μετά δε τη γέφυρα της Αλαμάνας το νερό είναι κατάμαυρο, με φυσαλίδες.

Αγρότες που συναντήσαμε μας είπαν ότι το φαινόμενο ξεκίνησε πριν μια βδομάδα περίπου, το νερό είναι έντονα ρυπασμένο και ότι στο παρελθόν είχαν προβλήματα με την άρδευση και ζημιές στην παραγωγή, γιατί «καίγονται», κυρίως τα ρύζια 



Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να ερευνήσουν το θέμα, να παρθούν δείγματα και να ελεγχθεί η ποιότητα του νερού και να διακριβωθεί η αιτία του θανάτου των ψαριών. Ο μαζικός θάνατος είναι άκρως ανησυχητικό ζήτημα και πρέπει να «χτυπήσουν οι καμπάνες»



Stefanos Stamellos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου