Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014

Η Ιστορία της Κεντρικής πλατείας της Αράχωβας ΄΄Παπαϊωάννου΄΄

O Λουκάς Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αράχωβα το 1831 και πέθανε στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου του 1890 από μόλυνση από πτωμαΐνη η οποία προήλθε από την ενασχόλησή του στο Ανατομείο του Πανεπιστημίου....
Απόχτησε 2 μάλλον παιδιά την Ελένη η οποία έγινε συνεργάτης του στο επιστημονικό του έργο και πέθανε πριν από αυτόν, και τον Θεόδωρο. Το σπίτι του βρισκόταν στην αρχή του<<Αγκάρσιου>> και γκρεμίστηκε μαζί με άλλα σπίτια για να δημιουργηθούν τα 264 σκαλιά του Αη-Γιώργη. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τελειώνοντας τις σπουδές του γύρισε στην Αράχωβα για να ασκήσει το επάγγελμά του. Μετά από κάποια χρόνια έφυγε για το Παρίσι για να τελειοποιήσει την Ιατρική και ειδικότερα την Ανατομία. Επιστρέφοντας από το Παρίσι εγκαταστάθηκε ξανά στην Αράχωβα επί μια δεκαετία όπου πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες τόσο στην Αράχωβα όσο και στα γύρω χωριά. Μάλιστα μια τοπική εφημερίδα τότε της Άμφισσας <<ΠΥΘΙΑ>> είχε γράψει για τις σημαντικές υπηρεσίες που πρόσφερε..
 Οι Αραχωβίτες το 1865 τον εξέλεξαν πληρεξούσιο της Εθνοσυνέλευσης. Μετά την λήξη της Εθνοσηνελεύσεως εκλέχτηκε Δήμαρχος της Αράχωβας ο οποίος και κατασκεύασε το έργο ύδρευσης του χωριού μας με το νερό της <<ΜΑΝΑΣ>>. Έτσι οι Αραχωβίτες θέλοντας να τον κρατήσουν για πάντα στην μνήμη τους ονόμασαν την κεντρική πλατεία<<Πλατεία Λουκά Παπαϊωάννου>>.
Από ntefi 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου