Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ & ΔΡΑΚΟΚΑΡΚΑΡΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ - ΒΙΝΤΕΟ

Κατάβαση στα ομορφότερα βάραθρα του Παρνασσού από μέλη του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.
Το σπήλαιο μετά από μια κατάβαση 60 μέτρων έχει μια κατωφέρεια και σε οδηγεί στα σπλάχνα του σπηλαίου....


 Εκεί υπάρχει πλουσιότατος διάκοσμος αποτελούμενος από: σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες, εκκεντρικές και γενικότερα τεράστιες κολώνες. Επίσης υπάρχουν "γκουρ" διαφόρων μεγεθών. Η κυρίως αίθουσα του σπηλαίου (η οποία είναι μεγάλη) , είναι κατά το ήμισυ καλυμμένη με μεγάλες ποσότητες γουάνο. Η πανίδα του σπηλαίου αποτελείται από μεγάλο αριθμό νυχτερίδων, από δολιχόποδα, σπηλαιόβιες αράχνες.

Το στόμιο του σπηλαίου έχει διαστάσεις 1 x 0,5μ. περίπου. Από το στόμιο ανοίγεται βάραθρο βάθους 55,5μ. Σε βάθος 19,90μ. υπάρχει τοποθετημένο καρφί πάνω από μικρό πατάρι. Από το καρφί και σε βάθος 10,40μ. υπάρχει δεύτερο πατάρι από το οποίο μπορεί κανείς να κατέβει ή από αριστερά ή από δεξιά. Από το σημείο αυτό το δάπεδο βρίσκεται σε βάθος 25,20μ. έχει κλίση περίπου 350 και είναι καλυμμένο με πέτρες 10 Χ 15εκ. Ανηφορίζοντας περί τα 27μ. δεν υπάρχει πλέον αυτό το κατά πάσα πιθανότητα απ' έξω φερτό υλικό, και το τελευταίο τμήμα μήκους 17,60μ. έχει σταλακτίτες πάνω στους οποίους υπάρχει πολύ γκουανό (περιττώματα νυχτερίδων).

Αντιθέτως εάν κατηφορίσουμε μετά από 35μ., πάντα σε ίδιο υλικό, αρχίζει το τελευταίο και ωραιότερο τμήμα του σπηλαίου το οποίο έχει μικρότερη κλίση με πολλούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οι τελευταίοι έχουν δημιουργηθεί επάνω σε πολύ μεγάλους ογκόλιθους πεσμένους σίγουρα από την οροφή. Το ύψος της οροφής κυμαίνεται από 5-7μ. το δε μήκος της αίθουσας αυτής είναι 58 περίπου μέτρα και το πλάτος 42 μ.

Γεωλογία - υδρογεωλογία:
Το όλο σπήλαιο έχει διανοιχτεί κατά μήκος στρωμάτων του ασβεστόλιθου κρητιδικής ηλικίας. Η δημιουργία του συνδέεται κατά πασά πιθανότητα με τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον λόφο του σπηλαίου. Σήμερα βέβαια δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του σπηλαίου και επιφάνειας των υδάτων, προφανώς από τις κατολισθήσεις παλαιοτέρων χρόνων, που έχουν κλίσει κάθε δίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου