Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Γιατί να ταξιδέψεις και τον χειμώνα στην Ελλάδα

Οκτώ λόγοι που θα σε κάνουν να εκτιμήσεις - και να προτιμήσεις - τους ελληνικούς προορισμούς για τα ταξίδια σου και τον χειμώνα.➽
Γιατί να ταξιδέψεις και τον χειμώνα στην Ελλάδα




Το καλοκαίρι η Ελλάδα έχει την τιμητική της σαν προορισμός. Ήλιος, νησιά, παραλίες, ταβέρνες στο κύμα, πάρτι στην άμμο, άραγμα σε μπαλκόνια που αγναντεύουν στο Αιγαίο… Τον χειμώνα, είναι καλύτερη ιδέα ένα ταξιδάκι στο εξωτερικό, σωστά;

Λάθος. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο χώρα του καλοκαιριού. Οι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν, ακόμα και από τα χιονισμένα resorts της κεντρικής Ευρώπης. Και τον χειμώνα λοιπόν, επιλέγουμε Ελλάδα…


…για τα χρυσαφένια της δάση
Από το απόκοσμο δάσος της Δαδιάς στη Θράκη μέχρι τα ρομαντικά μονοπάτια της Τσαγκαράδας ή τις παγωμένες βόλτες στη Βάλια Κάλντα και από εκεί στα γεμάτα θρύλους ξέφωτα της Φολόης, τα ελληνικά δάση βγάζουν τη γλώσσα… στο Μέλανα Δρυμό. 

…για τα εκπληκτικά φυσικά τοπία
Εντυπωσιακά φαράγγια, ποταμοί που κελαρύζουν ανάμεσα σε χρυσοκίτρινα φύλλα, καταρράκτες, λίμνες και στο βάθος… θάλασσα, παντού και πάντα, μας καλούν να γνωρίσουμε τις φυσικές ομορφιές που κρύβονται κοντά σε κάθε πόλη και χωριό – ακόμη και μια ανάσα από την Αθήνα.


…για τις ορειβατικές της διαδρομές
Ευρωπαϊκά μονοπάτια συνδέουν βουνοκορφές στην Πελοπόννησο, χωριά ενώνονται με μυστικά χωμάτινα δρομάκια στην Ήπειρο, καταφύγια δείχνουν τον δρόμο προς την «κατοικία των Θεών» στον Όλυμπο και προσφέρουν πάντα θέα που κόβει την ανάσα. 

…για τα χιονοδρομικά της κέντρα
Εντάξει, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε τον «βαθύ χειμώνα» για να ξεκινήσουμε τα σλάλομ, αλλά οι υποδομές δεν λείπουν ακόμη και σε αυτή την ζεστή γωνιά της Μεσογείου, για να απολαμβάνουμε φυσικό ή τεχνητό χιόνι σε πίστες δεκάδων χιονοδρομικών ανά τη χώρα, με όλα τα… παρελκόμενα - σχολές, εξοπλισμός και ζεστά σαλέ για αχνιστή σοκολάτα, να… ζηλεύουν οι Άλπεις.


…για τα γραφικά της χωριουδάκια
Καλά τα city breaks στην Ευρώπη, αλλά έχουν και τα αμφιθεατρικά χτισμένα χωριά στην ορεινή Ελλάδα τη χάρη τους. Αυτή τη χάρη που απολαμβάνουμε περπατώντας σε καλντερίμια, τα οποία οδηγούν, ανάμεσα από παλιά αρχοντικά και σπιτάκια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, σε φιλόξενες πλατείες με αιωνόβια πλατάνια και καφενεδάκια όπου πίνεις μερακλίδικο ελληνικό στη χόβολη και νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

…γιατί η ελληνική κουζίνα δεν συγκρίνεται με καμία
Ούτε η ιεροτελεστία της απόλαυσής της σε ζεστά πέτρινα ταβερνάκια με τζάκι, σε κάποιο σοκάκι ορεινού χωριού, είτε τόσο κοσμοπολίτικου και… πολυπαινεμένου όσο η Αράχωβα ή η Ζαγορά, είτε κάποιου που νιώθεις ότι έχεις ανακαλύψει μόνο εσύ και κανένας άλλος, καθώς περιπλανιέσαι με το αυτοκίνητο στις πλαγιές του Πάρνωνα ή του Ταΰγετου. 


…για οικονομία
Διόλου αμελητέο, το γεγονός ότι υπάρχει τόση ομορφιά γύρω μας, που δεν απαιτεί αεροπορικά ναύλα για να την γνωρίσουμε. Μόνο, όση βενζίνη αντέχει το πορτοφόλι μας και όση οδήγηση τα τιμόνι μας.

...αλλά και για πολυτέλεια
Τα περισσότερα και πλέον οικονομικά ενοικιαζόμενα στα νησιά μπορεί να είναι καταθλιπτικά, αλλά ευτυχώς, στα χειμερινά μας λημέρια, αυτός δεν είναι ο κανόνας: Ακόμη και οι φθηνοί ξενώνες διατηρούν ιδιαίτερο χαρακτήρα, με τοπική αρχιτεκτονική, σπιτικό πρωινό, ενώ υπάρχουν και ευκαιρίες, όπως αυτές εδώ, για να κλείσουμε ολόκληρες βίλες ή σαλέ στο βουνό για όλη την παρέα σε τιμές που δεν φανταζόμασταν.

in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου