Ο Δασαργύρης εδώ και 100 χρόνια γράφει μια, γευστική, ιστορία - Δείτε το αρχειακό υλικό
O χρόνος εδώ γυρνά στο 1915. Εκατό χρόνια πριν δηλαδή, όταν ο Στέργιος Δασαργύρης αποφάσισε να ανοίξει στην Αράχωβα το πρώτο καφενείο-ζαχαροπλαστείο. Κάπως έτσι ξεκινά μια ιστορία που μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να παραδίδει μαθήματα γεύσης, αλλά κυρίως οικογενειακής φιλοξενίας.....
Γράφει η Νάντια Μασσαχού
Φωτογραφία: Λευτέρης Παρτσιάλης
Σήμερα, η ταβέρνα Δασαργύρης (συνεχίζει να) στεγάζεται στο ίδιο πάντα κτήριο της κεντρικής οδού και βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά από την κεντρική πλατεία Λάκκα αλλά και από το Ρολόι. Οι βιτρίνες με τα κρέατα που ψήνονται από το πρωί, ο θόρυβος από τις κατσαρόλες στην κουζίνα και οι ωραίες μυρωδιές, αλλά και το ζεστό του εσωτερικού χώρου, μυούν τον επισκέπτη σε μια διαδικασία ποιοτικής απλότητας που ικανοποιεί και γοητεύει.
Στην κουζίνα μαγειρεύει η κυρία Ρούλα, που όλος ο κόσμος όταν τρώει από τα χεράκια της επευφημεί τις πίτες και τα γλυκά της, ο (σύζυγος της) κύριος Παναγιώτης - ο μαέστρος του ψησίματος - και τα παιδιά τους, Γιάννης και Μαρία, που αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εξελίξουν την παράδοση.
Έχω τη χαρά να βρίσκομαι μαζί τους σε ένα «οικογενειακό τραπέζι» και μου διηγούνται ιστορίες από το παρελθόν μιας και φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που η επιχείρησή άφησε το πρώτο της στίγμα στο χωριό. Ενώ έχω φάει άπειρες φορές εδώ, αυτή η φορά είναι ξεχωριστή. Αισθάνομαι πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν τόσο εμποτισμένη στο αίμα τους την φιλοξενία κι έχουν τόσο καλή καρδιά που σε κάνουν αυθόρμητα να αισθάνεσαι «μέλος» μιας ευρύτερης φαμίλιας.
Μαρία, Γιάννης και κυρία Ρούλα Δασαργύρη σε οικογενειακό... meeting
Γι’ αυτό συνεχίζουν ακάθεκτοι στο χρόνο, σκέφτομαι όσο η κυρία Ρούλα μου εξηγεί πώς ο γιός του Στέργιου, ο Γιάννης Δασαργύρης «ήταν ανήσυχο πνεύμα και πολύ μπροστά για την εποχή του. Μετά από την παραμονή του στη Γαλλία, επέστρεψε στην Αράχωβα και άλλαξε τελείως το προφίλ του μαγαζιού (που ήδη είχε αρχίσει να σερβίρει και μεζέδες) και το έκανε μπαρ! Το μπαρ «Νορμανδία». Για τη διακόσμησή του όσοι έχουν δει φωτογραφίες έχουν ακόμα να λένε, μη σου πω δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τα σημερινά». Πότε όμως αυτό το σημείο έγινε καθαρόαιμη ταβέρνα;
Στιγμιότυπο από βραδιές στην ταβέρνα το ‘60
«Το 1960 περίπου ο Γιάννης αποφάσισε να το κάνει κανονική ταβέρνα. Ήδη από την εποχή του καφέ-ζαχαροπλαστείου ο πατέρας του είχε εντάξει το φαγητό στο μενού, όμως εκείνος το ολοκλήρωσε». Ο γιός του (και σύζυγος της κυρίας Ρούλας), που ακόμα και σήμερα είναι στην κουζίνα, ο κύριος Παναγιώτης αναλαμβάνει το 1975 τα ηνία, όπου κάνει κόσμο να έρχεται στην ταβέρνα μόνο και μόνο για να δοκιμάσει μια φορά το κοκκορέτσι, το κοντοσούβλι και το σπλινάντερό του. Αυτό, συνεχίζεται και τώρα. Την πρώτη φορά που έρχεσαι στην Αράχωβα από τις βασικές συμβουλές που ακούς είναι «να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το κοντοσούβλι του Δασαργύρη».
Ο Γιάννης Δασαργύρης έκανε το κοκορέτσι του διάσημο
Ακόμα και σήμερα βέβαια, όλη αυτή η παράδοση διατηρείται αναλλοίωτη και ζωντανή. Τα μαγειρευτά μυρίζουν σπίτι, τα κρέατα είναι κορυφαίας ποιότητας, ενώ όλα μα όλα είναι χειροποίητα. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των πιάτων, όπως λάδι, λαχανικά κ.ά., είναι παραγωγής των ιδιοκτητών.
Ο Γιάννης Δασαργύρης με την κιθάρα του κάνει όλο το μαγαζί μια παρέα
Ο Γιάννης και η Μαρία, εκπρόσωποι της νέας γενιάς, προφανώς κι έχουν ακούσει χιλιάδες φορές τις ιστορίες που μου αφηγούνται και που ακούν, όμως μοιάζει να μην τους κουράζει καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα. Από το χώρο τους άλλωστε έχουν περάσει σπουδαίες προσωπικότητες, απλοί άνθρωποι, πιστοί πελάτες που ακόμα και σήμερα τους τιμούν κάθε φορά που έρχονται στο χωριό.
Ο παππούς μας έλεγε «όταν φύγω το μόνο που θέλω είναι να συνεχίσετε ποιοτικά, παραδοσιακά και ταπεινά» μου αναφέρουν υπερήφανα τα παιδιά προς το τέλος της βραδιάς. «Αυτό ακριβώς κάνουμε».
*Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Δασαργύρη για την παραχώρηση του σπάνιου φωτογραφικού αρχείου της, που μας ταξίδεψε στο χρόνο.
greekguide.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου