Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Αφιέρωμα: Επιτέλους χιόνι

Εκδράμουμε στα ελληνικά βουνά για σκι και πολλές άλλες χειμερινές δραστηριότητες - για όλες τις ηλικίες.
Μπορεί η Ελλάδα να είναι γνωστή ως κατεξοχήν καλοκαιρινός προορισμός, ωστόσο 17 χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν στα βουνά της, δίνοντας ώθηση και στον χειμερινό τουρισμό.....
Πλήθος οικισμών, παραδοσιακών ή μη, αναπτύσσονται στις περιοχές όπου λειτουργούν χιονοδρομικά, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις ρίχνουν θεμέλια αλλάζοντας οριστικά το προφίλ των περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Καϊμακτσαλάν, το χιονοδρομικό του οποίου ζωντάνεψε ουσιαστικά τον οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, εντάσσοντάς τον στις πιο in ορεινές αποδράσεις.

Οι πλαγιές των ελληνικών βουνών και τα απόκρημνα εδάφη, όμως, σε συνδυασμό και με το κλίμα, δεν επιτρέπουν ανάπτυξη αντίστοιχη με αυτήν των διάσημων χιονοδρομικών κέντρων του εξωτερικού. Πολύ μικρά σε μέγεθος, βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, δεν αποτελούν πόλο έλξης ξένων τουριστών και απευθύνονται μόνο στην ελληνική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, γίνονται σημαντικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού τους, με εξαιρετικές περιπτώσεις τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά, του Παρνασσού και των Καλαβρύτων, που αναβαθμίζουν διαρκώς εγκαταστάσεις και παροχές. Το ίδιο ισχύει και για το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου στη Φλώρινα, όπου διανοίγονται καινούργιες πίστες, κάποιες από τις οποίες οδηγούν από την κορυφή κατευθείαν στο χωριό, όπως συμβαίνει στις Αλπεις.

Ανακαινισμένο και δραστήριο είναι και το Μαίναλο, ενώ μεγάλη απώλεια θεωρείται το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, στη Δράμα, που δεν θα λειτουργήσει φέτος. Κατά τα άλλα, πλήθος δραστηριοτήτων, εκτός από ski και snowboard, όπως βόλτες με έλκηθρα και snowmobile, προσφέρονται στους επισκέπτες και πλαισιώνονται όλες από σαλέ και εστιατόρια, εκδηλώσεις και πάρτι, αλλά και πιο... ελληνικές συνήθειες, όπως το μπάρμπεκιου στο Μαίναλο. Μιλήσαμε με τους υπευθύνους των 17 χιονοδρομικών κέντρων και, εν αναμονή της πολυπόθητης για τους σκιέρ χιονόπτωσης, σας παρουσιάζουμε όλα τα χαρακτηριστικά και τις υπηρεσίες τους.


Θοδωρής Πανταζόπουλος
«Ανεβείτε στα βουνά!»


Ο 31χρονος πρωταθλητής του σκι μεταφέρει την εμπειρία του από τις πίστες.
Μια ζωή σκιέρ. Ο 31χρονος Θοδωρής Πανταζόπουλος, οπτικός στο επάγγελμα αλλά δύο φορές κυπελλούχος Ελλάδας και τρεις φορές πρωταθλητής στην κατηγορία του σλάλομ, κάνει σκι από τα 4 χρόνια του. Με καταγωγή από την Αράχωβα, όπου περνούσε Σαββατοκύριακα και διακοπές, ο Παρνασσός και το χιονοδρομικό κέντρο δεν θα μπορούσε παρά να γίνει δεύτερο σπίτι του. Σκιέρ και ο πατέρας του, τον μύησε από μικρό, ενώ σταδιακά προσχώρησε στο αθλητικό σκι και στον πρωταθλητισμό. Σήμερα συνεχίζει να πηγαίνει στον Παρνασσό και στα Καλάβρυτα: «Τα προτιμώ λόγω της κοντινής τους απόστασης, αλλά η αλήθεια είναι ότι και τα δύο είναι εξαιρετικά ως χιονοδρομικά. Ο Παρνασσός ίσως είναι το καλύτερο της Ελλάδας από άποψη τεχνολογίας, αλλά και τα Καλάβρυτα έχουν αναβαθμιστεί πολύ, σε διαβάθμιση πιστών, σε οργάνωση. Είναι ένα ολοκληρωμένο χιονοδρομικό», λέει. Παραδέχεται ότι του λείπουν τα χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας, αφού δεν πάει συχνά λόγω απόστασης: «Μένω στην Αθήνα, οπότε μου πέφτουν λίγο μακριά, αλλά όχι ότι δεν είναι όμορφα ή οργανωμένα. Το Σέλι, για παράδειγμα, που είναι και το παλαιότερο της χώρας και διοργάνωσε τους πρώτους αγώνες, παραμένει καλό γιατί έχει πολλές διαδρομές και 2 αντοχής. Πολύ ωραία είναι επίσης το Βελούχι, το Μαίναλο, έχουν καλές παροχές και είναι κλιμακωτά, αλλά και του Πηλίου, που είναι πανέμορφο χιονοδρομικό αλλά πάρα πολύ μικρό».

Ενας αθλητής, βέβαια, κοιτάζει άλλα πράγματα: «Το βουνό πρώτα από όλα, το υψόμετρο, το μήκος της πίστας και την κλίση, την ποιότητα του χιονιού. Χρειάζονται αυτά για να προπονηθείς σωστά. Το Καϊμακτσαλάν, ας πούμε, βολεύει πάρα πολύ γιατί έχει καλό χιόνι, παγωμένο, και το κρατάει για καιρό λόγω θέσης. Πολύ καλά για προπόνηση είναι και η Βασιλίτσα, τα 3-5 Πηγάδια, το Πισοδέρι και φυσικά ο Παρνασσός».

Σε ένα χιονοδρομικό μετράνε τα πάντα, ακόμη και οι δρόμοι ή το πάρκινγκ, καθώς, «αν ταλαιπωρηθείς για να φτάσεις, δεν θα ξαναπάς - είναι τόσο απλό». Τον ρωτάμε πόσο υστερούν τα χιονοδρομικά της Ελλάδας σε σχέση με εκείνα του εξωτερικού. Γελάει και σαν να... δαγκώνεται: «Εντάξει, έχουν τεράστια διαφορά, αλλά γίνονται πάρα πολύ φιλότιμες προσπάθειες και από την Ομοσπονδία και από τους ανθρώπους των χιονοδρομικών. Βέβαια, εδώ δεν βοηθάνε ούτε ο καιρός ούτε το πλάτος των βουνών. Αλλο να κάνεις σκι σε μια μεγάλη πίστα, 7-8 χλμ., και άλλο να τερματίζεις γρήγορα στο 1 χλμ. και να ξανανεβαίνεις με το lift. Ο Παρνασσός σε μια πλαγιά έχει τέσσερα lifts, έξω το πολύ να έχει δύο και συνήθως ένα. Κι όχι μακριά, στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας να πας, βλέπεις τη διαφορά. Είναι τεράστιο, “αγγίζει” τα πρότυπα της Αυστρίας και της Ιταλίας. Μετράει το μέγεθος για τους έμπειρους σκιέρ».

Για τους αρχαρίους, πάλι, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς «όλα τα χιονοδρομικά κέντρα έχουν πίστες αρχαρίων, φτιαγμένες σε σημεία ομαλά, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εντάξει, θα μπορούσες να πεις ότι κάποια, όπως το Μαίναλο που είναι πολύ ομαλό βουνό, βολεύουν καλύτερα. Σημασία, όταν ξεκινάς να κάνεις σκι, έχουν άλλα πράγματα. Κατ’ αρχάς, να ακούς πιστά τον δάσκαλό σου ώστε να αποφύγεις τους τραυματισμούς και έπειτα μετράει η ψυχολογία. Εννοείται ότι θα πέσεις και ότι θα κουραστείς, αλλά δεν πρέπει να φοβάσαι. Το βουνό έχει τους δικούς του νόμους και αυτούς πρέπει να ακολουθείς. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που είχαν πει οι προπονητές μου, ο Ανδρέας Παντελίδης και ο Γιάννης Παντελίδης, τον οποίο δυστυχώς χάσαμε πρόσφατα, και είχαν απόλυτο δίκιο: Το βουνό πρέπει να το αγαπάς για να σε αγαπά, να το σέβεσαι για να σε σέβεται, να το φροντίζεις για να σε φροντίζει, να μην το υποτιμάς αλλά και να μην το φοβάσαι».

Τι είναι αυτό που κάνει μαγικό το σκι, όμως; «Αυτό που με συνέπαιρνε από τα 4 μέχρι σήμερα και είναι κοινό για όλους, είναι η ομορφιά της φύσης, όσο απλοϊκό και αν ακούγεται. Βρίσκεσαι ξαφνικά μέσα σε ένα άγριο και κάτασπρο τοπίο, ξεφεύγεις από τα πάντα. Εντάσσεσαι στους νόμους της φύσης, παύουν να ισχύουν οι νόμοι των ανθρώπων. Η φύση κανονίζει κι εσύ ακολουθείς. Προσαρμόζεις το σκι που θα κάνεις ανάλογα με τον καιρό, τον πάγο, το φρέσκο χιόνι, την ομίχλη. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Επικίνδυνο γίνεται όταν ξεφεύγεις από τις πίστες και δεν ακούς τον δάσκαλό σου, όταν είσαι αρχάριος. Σκέψου ότι παγκόσμιοι πρωταθλητές μπροστά στις τούμπες που έχουν φάει είναι πάρα πολύ μικρό το ποσοστό τραυματισμών».

«Σκι, πάντως, μπορούν να κάνουν όλοι οι άνθρωποι και σε όλες τις ηλικίες, αρκεί να το θέλουν. Η φυσική κατάσταση και το σώμα μπορούν απλώς να σε βοηθήσουν ή να σε δυσκολέψουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικό. Προτείνω σε όλους να ανέβουν στα βουνά. Να δοκιμάσουν το σπορ. Είναι λίγο ακριβό, καθώς έχεις και ένα ταξίδι να κάνεις και εξοπλισμό να προμηθευτείς, αλλά το βουνό είναι υγεία, ελευθερία και διασκέδαση μαζί. Αρκεί να χιονίσει!»
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΚΙ


Τα 17 χιονοδρομικά κέντρα της ορεινής Ελλάδας με μία ματιά
1. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: 185 χλμ. από Αθήνα
2. ΒΕΛΟΥΧΙ: 290 χλμ. από Αθήνα
3. ΠΗΛΙΟ: 240 χλμ. από Θεσσαλονίκη
4. ΛΑΪΛΙΑΣ: 110 χλμ. από Θεσσαλονίκη
5. ΖΗΡΕΙΑ: 155 χλμ. από Αθήνα
6. ΜΕΤΣΟΒΟ: 210 χλμ. από Θεσσαλονίκη
7. ΒΙΤΣΙ: 225 χλμ. από Θεσσαλονίκη
8. ΧΕΛΜΟΣ: 200 χλμ. από Αθήνα
9. ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ: 140 χλμ. από Θεσσαλονίκη
10. ΜΑΙΝΑΛΟ: 165 χλμ. από Αθήνα
11. ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ: 230 χλμ. από Θεσσαλονίκη
12. ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ: 100 χλμ. από Θεσσαλονίκη
13. ΠΙΣΟΔΕΡΙ: 200 χλμ. από Θεσσαλονίκη
14. ΣΕΛΙ: 100 χλμ. από Θεσσαλονίκη
15. 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ: 110 χλμ. από Θεσσαλονίκη
16. ΠΕΡΤΟΥΛΙ: 260 χλμ. από Θεσσαλονίκη
17. ΟΛΥΜΠΟΣ: 160 χλμ. από Θεσσαλονίκη

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο χιονοδρομικό της Ελλάδας, με τις εγκαταστάσεις στα Κελάρια και στη Φτερόλακκα, εκσυγχρονίζεται τα τελευταία χρόνια και αποκτά νέους αναβατήρες. Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2.260 μ. και φτάνουν έως τα 1.640 υψόμετρο, ενώ οι πίστες συνολικά αγγίζουν σε μήκος τα 34 χιλιόμετρα. Κλασικές πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, τέσσερις από τις οποίες έχουν πιστοποιηθεί ως αγωνιστικές και άλλες τέσσερις είναι μίνι αρχαρίων, αλλά και εκτός πίστας διαδρομές συνιστούν το χιονοδρομικό προφίλ του, που συμπληρώνεται από 13 αναβατήρες και 4 παιδικούς. Οι εγκαταστάσεις του snow funpark, η δυνατότητα για sunset ski καθώς και η αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου δεν λειτουργούν φέτος, τουλάχιστον προσωρινά.
Πίστες: 24     
Αναβατήρες: 17
Εγκαταστάσεις: Το κέντρο διαθέτει δύο σαλέ (ένα στα Κελάρια και ένα στη Φτερόλακκα), café, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και υπηρεσία συντήρησης.
Τιμές: Σαββατοκύριακα 30 ευρώ, καθημερινές 15 ευρώ, απογευματινό (μετά τις 13.00) 23 και 11 ευρώ αντίστοιχα. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές, κατόχους εισιτηρίων πολλαπλών μονάδων και μέσω ski bus.  
Info: 185 χλμ. από Αθήνα, 365 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/22340-22.700, www.parnassos-ski.gr

ΒΕΛΟΥΧΙ (ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ)

Σε απόσταση 12 χλμ. από το Καρπενήσι, στο εντυπωσιακό Βελούχι και στη θέση Διαβολότοπος, λειτουργεί από το 1975 το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου, γνωστό για την καλή ποιότητα του χιονιού του. Δεκαοκτώ πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, εκ των οποίων μία για snowboard, και επιπλέον 4 off piste διαδρομές κρατούν το ενδιαφέρον των σκιέρ. Η εμπειρία κορυφώνεται τις νύχτες, αφού οι πίστες Θησέας και Τάκης Φλέγκας φωτίζονται, ενώ μετά το νυχτερινό σκι το ice bar αναλαμβάνει να ανεβάσει τις πολικές θερμοκρασίες με parties και events. Ακριβώς απέναντι από το χιονοδρομικό βρίσκεται και το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου, όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε (Τ/22370-25.130).
Πίστες: 18      
Αναβατήρες: 5
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, ice bar, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Σαββατοκύριακα 20 ευρώ, καθημερινές 12 ευρώ, εβδομαδιαία κάρτα ενηλίκων 80-100 ευρώ. Απλή βόλτα με τον αναβατήρα 5 ευρώ. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές.   
Info: 290 χλμ. από Αθήνα, 370 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/22370-22.002, www.velouxi.gr

ΠΗΛΙΟ

Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, χάρη στην τοποθεσία του, που προσφέρει θέα στο Αιγαίο και στον Παγασητικό την ίδια στιγμή, αλλά και στο δάσος οξιάς που απογειώνει το τοπίο. Το χιονοδρομικό στις Αγριόλευκες του Πηλίου, στα 1.471 υψόμετρο και σε απόσταση 30 χλμ. από τον Βόλο, είναι αγαπημένο των έμπειρων σκιέρ και διαθέτει 5 αναβατήρες, 7 πίστες (ανάμεσά τους μία ολοκαίνουργια και μία μικρή υπό διάνοιξη) και μία δρόμου αντοχής (Lang-Lauf) 5 χιλιομέτρων, με οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και απίθανη θέα στη θάλασσα. Εντυπωσιακή η φετινή διαπλάτυνση των πιστών αλλά και το νυχτερινό σκι τα Σαββατοκύριακα - από εδώ, άλλωστε, ξεκίνησε το νυχτερινό σκι στην Ελλάδα. Επίσης, λειτουργεί καταφύγιο για διαμονή (Τ/24280-89.021, 6936-691.899, www.katafygio-piliou.com).
Πίστες: 7      
Αναβατήρες: 5
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Σαββατοκύριακα 11 ευρώ, καθημερινές 9 ευρώ (μετά τις 12.30: 9 και 7 ευρώ, αντίστοιχα). Ειδικές τιμές για φοιτητές, μαθητές.   
Info: 350 χλμ. από Αθήνα, 240 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/24280-89.000, 89.021, www.skipilio.gr

ΖΗΡΕΙΑ (ΚΟΡΙΝΘΙΑ)

Σχετικά νέο και ιδιαίτερα μικρό, το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας μπορεί άνετα να υπερηφανεύεται για το υπέροχο τοπίο που το περιβάλλει στα 1.500 υψόμετρο, αλλά και για την κοντινή του απόσταση από την πρωτεύουσα. Απέχει 12 χλμ. από τα Τρίκαλα Κορινθίας και διαθέτει μία πίστα και δύο αναβατήρες (ο ένας παιδικός), που σας μυούν στη χιονοδρομία. Επιπλέον, προσφέρεται για βόλτα στο μαγευτικό οροπέδιο με snowmobile.
Πίστες: 1      
Αναβατήρες: 2  
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, καντίνα, σχολή εκμάθησης σκι και snowboard, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Κανονικό 10 ευρώ, για αρχαρίους 5.    
Info: 155 χλμ. από Αθήνα, 460 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/6944-617.255, www.orosziria.gr

ΛΑΪΛΙΑΣ (ΣΕΡΡΕΣ)

Μπορεί να διαθέτει μόνο μία επίσημη πίστα χιονοδρομίας, αλλά κερδίζει τις εντυπώσεις με την ομορφιά του, καθώς βρίσκεται μέσα σε ένα δάσος από οξιές και έλατα, στα 1.600 υψόμετρο, πλάι στην κορυφή Αλί Μπαμπάς (1.850 μ.) του Λαϊλιά, και απέχει μόλις 27 χλμ. από την πόλη των Σερρών. Η πίστα έχει μήκος 1,2 χλμ. και πλάτος 60 μ., έχει Β-ΒΑ προσανατολισμό, οπότε κρατάει το χιόνι, λειτουργεί και για νυχτερινό σκι με ξεχωριστούς πυλώνες (μόνο εδώ έχει γίνει αγώνας νυχτερινού σκι) και θεωρείται μέτριας δυσκολίας. Μία διαδρομή εκτός πίστας 1,4 χλμ. και μία πίστα δρόμου αντοχής 10 χλμ. προσφέρονται για τους έμπειρους σκιέρ, ενώ στα συν είναι το πεδίο παγοαναρρίχησης. Το χιονοδρομικό είναι έργο του ΕΟΣ Σερρών, λειτουργεί Σάββατο, Κυριακή και αργίες και αποτελεί αφετηρία πολλών απίθανων πεζοπορικών διαδρομών, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα για διαμονή στο καταφύγιο.
Πίστες: 1      
Αναβατήρες: 3 (συρόμενοι, ένας 850 μ., ένας από εκεί έως την κορυφή 250 μ. και ένα baby lift).  
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: 13 ευρώ (μετά τις 12.30: 8 ευρώ)    
Info: 660 χλμ. από Αθήνα, 110 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/23210-58.783, 62.400
Facebook: Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά

ΟΛΥΜΠΟΣ

Πρόκειται για μία χιονοδρομική πίστα 2,1 χλμ. στις Βρυσοπούλες του Ολύμπου και σε υψόμετρο 1.800, η οποία λειτουργεί για την εκπαίδευση του στρατού, αλλά τα Σαββατοκύριακα ανοίγει και για το κοινό. Βρίσκεται μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οπότε θα πρέπει να έχετε μαζί την ταυτότητά σας ώστε να πάρετε έγκριση εισόδου από την πύλη. Διαθέτει δύο αναβατήρες, η πίστα είναι μέτριας δυσκολίας και θα πρέπει να έχετε τον δικό σας εξοπλισμό, καθώς δεν υπάρχουν καταστήματα και σχολές. Το κόστος είναι 5 ευρώ και υπάρχει δυνατότητα για φαγητό ή καφέ στη Λέσχη (Τ/24930-62.163, www.army.gr).

ΜΕΤΣΟΒΟ

Σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα, τρία μικρά χιονοδρομικά διεκδικούν τους σκιέρ της Ηπείρου! Το χιονοδρομικό στο Ανήλιο Μετσόβου, στη θέση Ζυγός, διαθέτει 5 πίστες, εκ των οποίων μία παιδική και μία για snowboard. Μία χιονοδρομική διαδρομή εκτός πίστας 1,2 χλμ. βρίσκεται στη διάθεση των σκιέρ, ενώ τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν και βόλτα με έλκηθρο. Στη θέση Καρακόλι βρίσκεται το δεύτερο χιονοδρομικό (Τ/26560-41.345) με 2 πίστες μέτριας δυσκολίας, έναν εναέριο αναβατήρα και σαλέ, το οποίο απευθύνεται στους γνώστες του σκι, καθώς δεν διαθέτει σχολή εκμάθησης ούτε κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού. Το τρίτο χιονοδρομικό, στη θέση Πολιτσιές, διαθέτει 5 πίστες κατάβασης και μία δρόμου αντοχής, σαλέ, σχολή και ενοικιάσεις εξοπλισμού.
Πίστες: 5 (Ανήλιο)      
Αναβατήρες: 5
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, σχολή εκμάθησης σκι και snowboard, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Καθημερινές 10 ευρώ, Σαββατοκύριακα 12 ευρώ.    
Info: 410 χλμ. από Αθήνα, 210 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/6980-760.850, www.anilio-ski.gr

ΒΙΤΣΙ (ΚΑΣΤΟΡΙΑ)

Μέσα στο απίθανο δάσος οξιάς του Βιτσίου, το χιονοδρομικό κέντρο απέχει περίπου 20 χλμ. από την Καστοριά και διαθέτει μία εκτός πίστας διαδρομή σε απάτητο χιόνι, καθώς και 4 πίστες, από τις οποίες μία είναι παιδική, μία «μαύρη» 1 χλμ. -ένα τμήμα της είναι διαμορφωμένο για snowboard-, μία κλασική 1,7 χλμ. και την ονομαστή Αρκούδα, με μήκος 3,6 χλμ. και θέα στην Καστοριά. Η βάση βρίσκεται στα 1.400 μ. και η ανάπτυξη φτάνει στα 2.020 μ. Διοργανώνονται πολλοί αγώνες και events και υπάρχει καταφύγιο, όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε.
Πίστες: 4      
Αναβατήρες: 1
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, σχολή εκμάθησης σκι και snowboard, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Ενήλικοι 10 ευρώ, παιδιά 5 ευρώ.    
Info: 535 χλμ. από Αθήνα, 225 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/6944-988.499

ΒΟΡΑΣ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Το ψηλότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας με τον ψηλότερο αναβατήρα, στα 2.470 μ., έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια με τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής και προσφέρει για τους σκιέρ 9 πίστες μικρής και μέτριας δυσκολίας, 6 αναβατήρες (οι δύο παιδικοί) αλλά και σύστημα τεχνητού χιονιού. Για όσους δεν φορούν πέδιλα και σανίδες υπάρχει διαμορφωμένη πίστα snowmobile (φέτος δεν λειτουργεί), δυνατότητα για snow kite αλλά και για περιήγηση με snowcat στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στα 2.524 μ., με θέα στη... μισή Ελλάδα και τη FYROM. Στα συν το πολυσύχναστο snow bar στη βάση του αναβατήρα.
Πίστες: 9      
Αναβατήρες: 6
Εγκαταστάσεις: Snow bar, σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Σαββατοκύριακα 15 ευρώ, καθημερινές 10 ευρώ, απογευματινό (μετά τις 13.00) 10 και 7 ευρώ αντίστοιχα. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές, αρχαρίους, αθλητές, οικογένειες.     
Info: 590 χλμ. από Αθήνα, 140 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/23810-32.000, 6943-031.001, www.kaimaktsalan.gr

ΧΕΛΜΟΣ (ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ)

Το δραστήριο χιονοδρομικό του Χελμού, 15 χλμ. από τα Καλάβρυτα, διαθέτει 13 πίστες 22,7 χλμ. συνολικά, μεταξύ των οποίων δύο παιδικές, μία πιστοποιημένη για αγώνες χιονοδρομίας, μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας με μήκος 3,2 χλμ. και μία ολοκαίνουργια φυσικής κλίσης για βόλτα στο δάσος, ιδανική για όλες τις ηλικίες. Επιπλέον, νυχτερινό σκι, μαύρες πίστες αλλά και μία πανέμορφη διαδρομή εκτός πίστας με απαιτητικά κομμάτια, που κρατούν την αδρεναλίνη στα ύψη. Το ίδιο κάνει και το snowpark με 3 διαδρομές, εμπόδια και χρήση BigAirBag® (φουσκωτά στρώματα), που λειτουργεί από εξειδικευμένη ομάδα extreme αθλητών και πέρυσι φιλοξένησε παγκόσμιο event υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Snowboard. Στα έξτρα οι φιλικές εγκαταστάσεις σε ΑμεΑ, το all inclusive ski πακέτο και η έξυπνη πλατφόρμα, όπου μπορείτε να διαμορφώσετε το πακέτο μόνοι σας online.
Πίστες: 13      
Αναβατήρες: 7
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, καντίνα, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Σαββατοκύριακα 25 ευρώ, καθημερινές 15 ευρώ. Ειδικές τιμές σε χρήστες του snow bus (Τ/6942-559.996), μαθητές, φοιτητές και αθλητές. Τα πακέτα all inclusive ski ξεκινούν από 30 ευρώ και περιλαμβάνουν διαμονή, διατροφή, ski pass και ενοικίαση εξοπλισμού, ανάλογα με τις ανάγκες σας.    
Info: 200 χλμ. από Αθήνα, 715 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/26920-24.451-3, www.kalavrita-ski.gr
 

ΜΑΙΝΑΛΟ (ΑΡΚΑΔΙΑ)

Ακρως ανανεωμένο μετά τη ριζική ανακαίνιση της τελευταίας διετίας, το χιονοδρομικό κέντρο, 28 χλμ. από την Τρίπολη, εκσυγχρόνισε τις εγκαταστάσεις του, απέκτησε νέες πίστες και διευκόλυνε την πρόσβαση με διάνοιξη νέου δρόμου και πάρκινγκ. Χάρη στην ήπια μορφολογία του βουνού είναι ιδανικό για αρχαρίους, αλλά προσφέρει συγκινήσεις και στους έμπειρους σκιέρ: με 7 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, 3 αναβατήρες, ένα χώρο για έλκηθρα αλλά και εκτός πίστας διαδρομές ανάμεσα στα έλατα. Πιο δημοφιλής πίστα η περιφερειακή, μήκους 2 χλμ., που ξεκινά από την κορυφή με την απίθανη θέα στα βουνά της Πελοποννήσου και καταλήγει στο ανακαινισμένο σαλέ. Πρωτότυπο το «Μαίναλο grill» για μπάρμπεκιου στο χιόνι! 
Πίστες: 7      
Αναβατήρες: 3
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, σχολή εκμάθησης σκι και snowboard, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Σαββατοκύριακα 14 ευρώ, καθημερινές 10 ευρώ, απογευματινό (μετά τις 13.30) 10 και 7 ευρώ αντίστοιχα.    
Info: 165 χλμ. από Αθήνα, 650 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/6985-063.909, www.mainaloski.gr

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ

Το αγαπημένο χιονοδρομικό πολλών δεινών snowboarders. Οι λόγοι πολλοί: η ομορφιά του τοπίου μέσα στα ρόμπολα στην καρδιά της Πίνδου, οι καλές εγκαταστάσεις, η μεγάλη ποικιλία σε πίστες αλλά και τα σημεία εκτός πίστας με τα φυσικά αναχώματα, που λειτουργούν ως εξαιρετικό πεδίο δράσης. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουνά, τη Βασιλίτσα και τη Γομάρα, και διαθέτει 19 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας (οι δύο ολυμπιακών προδιαγραφών) συνολικού μήκους 22 χλμ., που χαρακτηρίζονται φυσικές, αφού η επέμβαση στη φύση είναι ελάχιστη. Επτά αναβατήρες, εκ των οποίων οι δύο baby, το καταφύγιο του ΕΟΣ σε κοντινή απόσταση, εξαιρετική ποιότητα χιονιού που κρατάει αρκετούς μήνες αλλά και θετική ατμόσφαιρα το απογειώνουν!
Πίστες: 19      
Αναβατήρες: 7
Εγκαταστάσεις: 2 σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Σαββατοκύριακα 13 ευρώ, καθημερινές 10 ευρώ. Ειδικές τιμές για φοιτητές, μαθητές.     
Info: 420 χλμ. από Αθήνα, 230 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/2462-353.530, www.vasilitsa.com

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ

Από τα 1.410 έως τα 1.974 υψόμετρο, το χιονοδρομικό του Ελατοχωρίου στα Πιέρια όρη αγναντεύει ένα φαντασμαγορικό πανόραμα που περιλαμβάνει τη Χαλκιδική, το Αγιον Ορος, το βόρειο, απόκρημνο κομμάτι του Ολύμπου κ.ά. Με 8 πίστες, 2 από τις οποίες ολοκαίνουργιες και άκρως απολαυστικές -σύμφωνα με τους σκιέρ- χάρη στην έντονη κλίση τους, αλλά και μία ιδανική για αρχαρίους, η οποία συνδυαστικά αποκτά μήκος 7 χλμ., έχει ομαλή κλίση και... αναγκάζει τους νέους του αθλήματος να βγουν από τις παιδικές πίστες και να μάθουν σκι! Διαθέτει επίσης snowpark 500 μ. για snowboard, 5 αναβατήρες και 3 χώρους εστίασης, ένας εκ των οποίων είναι το δημοφιλές snowbar στην κορυφή αναβατήρα.
Πίστες: 8      
Αναβατήρες: 5
Εγκαταστάσεις: 3 σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Σαββατοκύριακα 12 ευρώ, καθημερινές 8 ευρώ, απογευματινό (μετά τις 13.00) 8 και 6 ευρώ αντίστοιχα. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές, οικογένειες.     
Info: 470 χλμ. από Αθήνα, 100 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/23510-82.994, www.elatohori-ski.gr
 

ΠΙΣΟΔΕΡΙ (ΦΛΩΡΙΝΑ)

Σε υψόμετρο 1.560, ανάμεσα στις οροσειρές του Βέρνου και του Βαρνούντα, το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου υπήρξε από τα πρώτα χιονοδρομικά της Ελλάδας και μέχρι σήμερα εξελίσσεται διαρκώς και παραμένει δημοφιλές. Διαθέτει 3 ολοκαίνουργιες πίστες, οι δύο από τις οποίες είναι από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας (5,5 χλμ. και 6 χλμ. - ξεκινούν από τα 2.000 μ. και καταλήγουν μέσα στο χωριό του Πισοδερίου), ενώ η τρίτη είναι ιδανική για snowboard και extreme καταβάσεις με απάτητα κομμάτια, ιδανικά για free style. Διάσημη είναι και η πίστα ολυμπιακών προδιαγραφών, που θεωρείται από τις ωραιότερες της Ελλάδας λόγω φάρδους, έντονων εναλλαγών και κλίσεων, καθώς και η πίστα για νυχτερινό σκι, που αγγίζει τα 1,4 χλμ. Στα συν η θέση του πάνω στον εθνικό δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς που καθαρίζεται διαρκώς, τα παρεχόμενα έλκηθρα και snowmobile, το ski bus που μεταφέρει τους σκιέρ σε απάτητο χιόνι στις γύρω κορυφές, τα δύο σαλέ, το ένα από τα οποία έχει και δωμάτια, και η δυνατότητα για snow tubing (τροχόσπιτα). 
Πίστες: 12
Αναβατήρες: 5
Εγκαταστάσεις: 2 σαλέ, σχολή εκμάθησης σκι και snowboard, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Σαββατοκύριακα 15 ευρώ, καθημερινές 12 ευρώ, απογευματινό (μετά τις 13.00) 12 και 10 ευρώ αντίστοιχα. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές.     
Info: 570 χλμ. από Αθήνα, 200 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/23850-45.800, www.vigla-ski.gr

ΠΕΡΤΟΥΛΙ (ΤΡΙΚΑΛΑ)

Με πανεύκολη πρόσβαση, πλάι στον εθνικό δρόμο Τρικάλων - Αρτας, που δεν κλείνει σχεδόν ποτέ από τα χιόνια, το μικρό χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι είναι ιδιαίτερα προσιτό σε οικογένειες, καθώς εντάσσεται σε μια πλήρη εκδρομική εμπειρία. Διαθέτει 3 εύκολες - μέτριες πίστες και 3 αναβατήρες (ο ένας παιδικός), ενώ σκι γίνεται και τη νύχτα. Ελκηθρα, snowmobile, γουρούνες, ποδήλατα, βόλτα με άλογα είναι ό,τι μπορείτε να κάνετε εκτός χιονοδρομικού, πάντα μέσα στο πανέμορφο ελατοδάσος.
Πίστες: 3      
Αναβατήρες: 3
Εγκαταστάσεις: 2 σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Σαββατοκύριακα 10 ευρώ, καθημερινές 7 ευρώ. Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές.      
Info: 370 χλμ. από Αθήνα, 260 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/24340-91.545

ΣΕΛΙ ΚΑΙ 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ

Δύο χιονοδρομικά στις πλαγιές του Βερμίου, ιδιαίτερα δημοφιλή στους σκιέρ της Βόρειας Ελλάδας χάρη στην εύκολη πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη και από τις κοντινές πόλεις, Βέροια και Νάουσα, καθώς και στις άρτιες εγκαταστάσεις τους. Στο Σέλι λειτουργούν 7 αναβατήρες και 3 baby lifts, 5 πίστες (οι 4 σχετικά εύκολες, η μία «μαύρη»), δύο διαδρομές εκτός πίστας ιδανικές για snowboard και μία Lang-Lauf, που περνά και μέσα απ’ το δάσος. Επίσης ενοικιάζονται γουρούνες και snowmobile. Τα 3-5 Πηγάδια διαθέτουν 6 αναβατήρες (ο ένας baby), 7 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, 10 χλμ. συνολικά, 3 πίστες δρόμων αντοχής, ενοικιάσεις snowmobile και ελκήθρων, αλλά και σύστημα τεχνητής χιόνωσης. Στο εσωτερικό του λειτουργεί επίσης ξενοδοχείο με εστιατόριο και 2 σαλέ.
Πίστες: 5 (Σέλι), 7 (3-5 Πηγάδια)      
Αναβατήρες: 10 (Σέλι), 6 (3-5 Πηγάδια)
Εγκαταστάσεις: Σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού.
Τιμές: Σαββατοκύριακα 14 ευρώ, καθημερινές 10 ευρώ (Σέλι). Σαββατοκύριακα 16 ευρώ, καθημερινές 12 ευρώ, απογευματινό (μετά τις 12.30) 12 και 8 ευρώ αντίστοιχα (3-5 Πηγάδια). Ειδικές τιμές σε μαθητές, φοιτητές, αθλητές και αρχαρίους και στα 2 χιονοδρομικά.      
Info: 520 χλμ. από Αθήνα, 100-110 χλμ. από Θεσσαλονίκη, Τ/23310-26.237, www.seli-ski.gr (Σέλι), Τ/23320-44.300, www.3-5pigadia.gr (3-5 Πηγάδια)

LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Tα περισσότερα χιονοδρομικά διαθέτουν σύστημα live cam και on line ημερήσια ενημέρωση για τη λειτουργία τους. Οι τιμές αφορούν στην πλήρη λειτουργία των χιονοδρομικών και το μήκος των πιστών που αναφέρουμε είναι όπως μας δόθηκε από τα ίδια τα χιονοδρομικά. Επίσης, τα περισσότερα προσφέρουν εκπτώσεις στους κατόχους κάρτας snowreport, του site με την καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση των χιονοδρομικών κέντρων, που προσφέρει τη δυνατότητα και για ενημέρωση μέσω κινητού τηλεφώνου με ένα απλό SMS. www.snowreport.gr

Ski Bus Klaoudatos
Το Ski Bus Klaoudatos πραγματοποιεί δύο διαφορετικές διαδρομές, σε Παρνασσό και Καλάβρυτα, με πολλά σημεία επιβίβασης και αυθημερόν επιστροφή, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Τ/210-57.63.935 (10.00-21.00) 6936-645.853, 6989-642.562 (what’s up, 10.00-23.00), www.klaoudatos.gr
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου