Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Πάνος Βλάχος: Σαν την Ορεινή Φωκίδα, δεν έχει!

Διακοπές αναζωογόνησης στα βουνά της Ορεινής Φωκίδας, προτείνει στους αναγνώστες του terrabook.com ο ηθοποιός Πάνος Βλάχος. «Για ‘μενα δεν υπάρχει άλλος προορισμός που να με αναζωογονεί και να με γεμίζει τόσο, όσο η Ορεινή Φωκίδα», μας λέει χαρακτηριστικά και αναλαμβάνει μια «ξενάγηση» στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλοσκοπή, που γίνεται η αφετηρία για ατέλειωτες δραστηριότητες στη φύση.....
«Στα 1150 μέτρα υψόμετρο είναι χτισμένη η Καλοσκοπή, ένα από τα ορεινά χωριά της Φωκίδας. Χτισμένη στην καρδιά της Οίτης, μέσα σε ένα κατάφυτο περιβάλλον με καταπράσινα δέντρα και τρεχούμενα νερά, προσφέρει στους επισκέπτες της αμέτρητες δραστηριότητες και βόλτες στη φύση που κάνουν τον καθένα να νιώθει αναζωογονημένος και γεμάτος. Ελεύθερο σκι, ποδηλασία, ορειβασία και πεζοπορία κάτω από τα δέντρα, δίπλα στα ποτάμια και τις λιμνούλες, κάνουν τον καθένα να νιώθει πως επιστρέφει στην παρθένα φύση… Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής, πως, εκτός από τις τουριστικές υποδομές που έχουν αναπτυχθεί στα χωριά, παραμένει “αναξιοποίητη”, με αποτέλεσμα οι τρεις εθνικοί δρυμοί που την οριοθετούν να αποτελούν επίγειους παραδείσους για τους επισκέπτες. Το τοπίο παρουσιάζει άλλωστε τέτοιες εναλλαγές, με φαράγγια, ποτάμια, λίμνες, λιβάδια, που καλεί τον καθένα να εξερευνήσει τα μυστικά του.
»Ο κάθε επισκέπτης της περιοχής δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί τα Πυρά του Ηρακλέους, την τοποθεσία όπου κατά τη μυθολογία ο ημίθεος ήρωας παραδόθηκε στην πυρά, μην αντέχοντας το μαρτύριο του δηλητηριασμένου από το αίμα του Νέσσου, χιτώνα. Η περίοδος αυτή επίσης, είναι η καλύτερη για να επιχειρήσει κανείς την ανάβαση στη Γκιώνα, ξεκινώντας από τη Βαθιά Λάκκα, ένα κατάφυτο λιβάδι, όπου για περίπου τρεις μήνες το χρόνο, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, εμφανίζεται μια καταπληκτική λίμνη, δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο!
»Το δικό μου στέκι στα βουνά της Φωκίδας είναι το καταφύγιο του Βασίλη Τραχανά, ένα ξύλινο κτήριο, ανάμεσα από τα Πυρά και την Καλοσκοπή, από όπου θα θαυμάσετε απέραντη θέα προς τη Γκιώνα και την κορυφή της, την Πυραμίδα στα 2.200 μέτρα υψόμετρο περίπου. Εκεί έχει κανείς τη δυνατότητα να ασχοληθεί με διάφορες δραστηριότητες, να απολαύσει βόλτες στο βουνό με το ποδήλατο ή και με “γουρούνα”, ενώ τελευταία παρατηρούνται στο βουνό και εμφανίζονται κοντά στο καταφύγιο και άγρια άλογα, που ζουν ελεύθερα στη φύση!
»Οι επισκέπτες της Ορεινής Φωκίδας σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να φύγουν πριν δοκιμάσουν τα ονομαστά ψητά της περιοχής, γουρουνόπουλο, ελάφι και πρώτης τάξης κρέατα… Προσωπικά, αν με ρωτάτε, τρελαίνομαι για τις χειροποίητες τηγανιτές πατάτες και τα άγρια χόρτα της περιοχής, που συνδυάζονται άψογα με τα ντόπια τυριά των παραγωγών από τα χωριά. Επίσης, δοκιμάστε το ντόπιο μέλι και το τσάι που αφθονούν στην περιοχή, καθώς τα μαζεύουν οι ντόπιοι από τις κορφές των βουνών, σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα!
»Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την Ορεινή Φωκίδα, καθώς υπάρχει ακόμα το χιόνι του χειμώνα για όσους θέλουν να κάνουν ελεύθερο σκι, ενώ η φύση είναι στα καλύτερά της για να την απολαύσουν οι πεζοπόροι και οι ποδηλάτες. Μην υποτιμάτε όμως τις χάρες του βουνού το καλοκαίρι… Μπορεί η πλειοψηφία να προτιμά τα νησιά, όμως πιο αναζωογονητικός από το βουνίσιο ύπνο ή από τις βουτιές στο Κεφαλόβρυσο και στις παγωμένες λιμνούλες που σχηματίζουν οι χείμαρροι, δεν υπάρχει»!
Ο Πάνος Βλάχος πρωταγωνιστεί στο θεατρικό έργο «Γεγονότα» που παίζεται στο Μικρό Θέατρο Γκλόρια και στο τηλεοπτικό σίριαλ του Alpha «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα»
ΠΗΓΗ: orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου