Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

H μέρα που το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού έγινε…«Σαμουνί»!(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Στα 1967 γίνεται η πρώτη ασφαλτόστρωση του δρόμου προς Παρνασσό και αρχίζουν οι συζητήσεις για παραχωρήσεις εκτάσεων σχετικά με τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου...

.
Η πρώτη παραχώρηση έγινε στα 1968 στη Γαλλική εταιρεία «Πεσινέ» που εκμεταλλευόταν τους βωξίτες της περιοχής και παρήγαγε αλουμίνιο. Η έδρα του εργοστασίου ήταν στην Παραλία Διστόμου (Άσπρα Σπίτια).
Η εταιρεία με τη σειρά της τοποθέτησε συρόμενο αναβατήρα (λιφτ) στη θέση Φτερόλακα (σημερινό κάτω parking1650m) ώστε να διευκολύνονται οι πρώτοι σκιέρ που γλιστρούσαν στις πλαγιές του Παρνασσού. Ανάμεσα στους Γάλλους ιδιοκτήτες της «Πεσινέ» υπήρχαν και ελάχιστοι Έλληνες που εργάζονταν στο εργοστάσιο της εταιρείας.

Βοσκοί στην κορυφή του Παρνασσού,1903 Φωτό:Fred Boissonnas
O Mίμης Παπανικολάου κάνει σκι στον Παρνασσό.Φωτό:Facebook/Φωκικές Μνήμες
«O Αθηναϊκός Όμιλος Φίλων Σκι ιδρύθηκε το 1973 από νέους Αθηναίους φυσιολάτρες και σπόρτηδες (sportsmen), πού αναζητούσαν τα χιόνια και την περιπέτεια! Σ’ αυτούς οφείλει την ανάπτυξη του ο Παρνασσός και ή σημερινή Αράχοβα.
Ό Μάρτων Σίμιτσεκ, ήταν αυτός πού συνένωσε την πρώτη ομάδα, και ή οποία μεταξύ Πηλίου, Παρνασσού και Ζήρειας Πελοποννήσου, επέλεξε τελικά τον Παρνασσό για να γίνει η έδρα του πρώτου, στην ελληνική ιστορία, φυσιολατρικού συλλόγου σκι!
Σκιέρ,Γεροντόβραχος Παρνασσού,1938
Μέχρι τότε, οι πολύ λίγοι Έλληνες πού γνώριζαν το σπορ, μόνο στην Αυστρία ή την Ελβετία μπορούσαν να το απολαύσουν!
Σύντομα όμως, και με την επιστροφή του Καραμανλή το 1974, θα γινόντουσαν οι πρώτες εγκαταστάσεις ενός υποτυπώδους χιονοδρομικού!
………………………………………………………………………………………………….
Σιγά-σιγά, οι Αραχωβίτες, έχοντας ήδη μια σχέση με τον τουρισμό, λόγω περαστικών εκ Δελφών, αντιλήφθηκαν τις προοπτικές πού προσέφερε η αποκοτιά εκείνων των νέων και γρήγορα άρχισαν να κάνουν τα …σφάλματα, πού όλοι βλέπουμε σήμερα γύρω μας!
Δείτε την κινηματογραφικά ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού τότε, Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον χειμώνα ’75-’76, όταν ο Όμιλος εγκαινίαζε και το πρώτο του καταφύγιο στον Παρνασσό!
 
Φωτό: Facebook/Φωκικές Μνήμες
Στη φωτογραφία, ό Πρόεδρος , υπό τα βλέμματα των Νίκου Γαβριηλίδη και Δημήτρη Οικονόμου, του Ομίλου.
Προφανώς είναι ή στιγμή όπου θα ειπωθεί ή αθάνατη πια φράση: «Θα γίνει ό Παρνασσός, Σαμουνί»!
 «Η, κατ’ άλλους: «Θα σας κάνω Σαμουνί»!

Εννοούσε το γνωστό χιονοδρομικό των Άλπεων, Σαμονί, συν την προφορά του Σερραίου!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου