Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

"Παρνασσός. Από την εποχή των παγετώνων στους Εθνικούς Δρυμούς"

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: "Παρνασσός. Από την εποχή των παγετώνων στους Εθνικούς Δρυμούς" την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 στις 18:00 το απόγευμα στο ΚΠΕΕ Αμφίκλειας. 
Ομιλίες:....


-Η επίδραση των παγετώνων στη διαμόρφωση του αναγλύφου του Παρνασσού. Λεονταρίτης Άρης - Παγετώνες στην Ελλάδα;

 Και όμως! 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, ο Άρης Λεονταρίτης, υποψήφιος διδάκτορας παγετωνικής γεωμορφολογίας, θα παρουσιάσει στοιχεία για τη δημιουργία παγετώνων σε διάφορους ορεινούς όγκους της Ελλάδας και την επίδραση τους στη διαμόρφωση του ανάγλυφού τους. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα βουνά της Ρούμελης και τον Παρνασσό και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για την αισθητική, γεω-τουριστική και επιστημονική αξία των παγετωνικών αυτών γεωμορφών.
-Η ανθρώπινη δρατηριότητα ως παράγοντας διαμόρφωσης του τοπίου. 

Mια σύντομη παρουσίαση από τα στελέχη του ΦΔ για τις ανθρώπινες μετακινήσεις και δραστηριότητες από την τελευταία παγετωνική περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού και η σχέση τους με το
φυσικό περιβάλλον.
-Φωτογραφία Τοπίου και Εθνικά Πάρκα. Η περίπτωση του Frederic Boissonnas και των Εθνικών Δρυμών Ολύμπου και Παρνασσού.

 Η απόφοιτος φωτογραφίας Γεωργία Ασλανίδου θα παρουσιάσει μεταπτυχιακή ερευνητική εργασία σχετικά με την εμφάνιση της έννοιας του τοπίου, την εξέλιξη της φωτογραφίας τοπίου και της ορειβατικής φωτογραφίας τον 19ο αιώνα και το ρόλο που έπαιξαν οι φωτογράφοι τοπίου στη δημιουργία του κινήματος Εθνικών Πάρκων. Η έρευνα καταλήγει στην περίπτωση του Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas και τη σημασία που είχε η δουλειά του για το σχηματισμό των πρώτων Εθνικών Δρυμών στην Ελλάδα.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί και ο νικητής του διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα "Ο Εθνικός Δρυμός του Παρνασσού μέσα από το φακό των επισκεπτών του" που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και λήγει την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου