Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ !! Μιά γυναίκα από την Κρήτη τραγουδάει μέσα στο " Κωρύκειον Άντρον" το ριζίτικο τραγούδι .. " Σε ψηλό βουνό ή Ο Αετός". Δείτε και ακούστε το. Εκπληκτικό!!!!!



"Γ"
Ο  φίλος  Γιώργος  Βιδάκης μας  έστειλε  τα  παρακάτω  , κείμενο  και  βίντεο με  το  τραγούδι  μέσα  στο  σπήλαιο και  σας  τα  παρουσιάζουμε.
Οποιος  επιθυμεί  να  δεί περισσότερα  για  το  "Κωρύκειον  Άντρον ",...
αλλά  και  για  το  βουνό Παρνασσός  ας  ανατρέξει  στις   ηλεκτρονικές  διευθυνσεις  http://polydrososparnassou.blogspot.gr/2015/10/blog-post_42.html   και http://polydrososparnassou.blogspot.gr/2015/08/blog-post_184.html
// Η   συνορειβάτισσα Τζενη τραγουδάει μέσα  στο  σπήλαιο  με την υπέροχη φωνή της .Δεν χρειάζεται συνοδεία μουσικής......

, το σπηλαίο αναπαράγει τέλεια τον ήχο , πολύ καλύτερα και από το Μέγαρο Μουσικής.
Το τραγούδι είναι το Ριζίτικο "ΣΕ ΨΗΛΟ ΒΟΥΝΟ" ή "Ο ΑΕΤΟΣ"

                                Ο ΠΡΩΤΟΣ  ΘΑΛΑΜΟΣ  ΜΕ  ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ  ΗΧΩ

Το Κωρύκειο Άντρο, είναι ένα σπήλαιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.360 μ., στη νοτιοδυτική πλευρά του Παρνασσού, μέσα σε ένα δάσος ελάτης. 
Στο σπήλαιο, που έχει αναφορές στον Παυσανία, οδηγεί ένα μονοπάτι προσκυνητών της αρχαιότητας, το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του.


Ο Παυσανίας αναφέρει ότι απέχει 60 περίπου στάδια από τους Δελφούς (11 χλμ.) μέσω ενός φιδωτού μονοπατιού.
Σήμερα το μονοπάτι αυτό είναι μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Η θέση του σπηλαίου έχει υπέροχη θέα προς τα Χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού και το Λιβάδι Αράχωβας.

Το σπήλαιο είναι γνωστό και ως σπήλαιο του Πανός. Οι αρχαίοι το είχαν αφιερώσει στο θεό Πάνα και στις Κωρύκειες Νύμφες, κόρες του ποταμού Κλειστού και της Κωρυκείας. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ονομασία του. 
Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οφείλεται στην Κωρύκεια νύφη που αποπλάνησε εκεί ο Απόλλωνας, ενώ ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος ότι πήρε το όνομά του από την Κωρυκεία νύμφη, που γέννησε εκεί το γιο της Λύκωρο. 
Σύμφωνα με άλλες εκδοχές, το σπήλαιο οφείλει το όνομά του στην πλαγιά πάνω από το σπήλαιο που μοιάζει με δερμάτινο ασκί (κώρυκα), ή από τους σταλακτίτες του μοιάζουν με αθλητικούς κώρυκες. Κατά τον Αισχύλο είναι τόπος που κατοικούν θεϊκά πνεύματα.
Το 480 π.Χ., κατά την Περσική επιδρομή στην Φωκίδα, το σπήλαιο χρησίμευσε σαν καταφύγιο των κατοίκων των Δελφών.

            ΔΕΙΤΕ  ΚΑΙ  ΑΚΟΥΣΤΕ  ΤΩΡΑ  ΤΟ  ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ  ΒΙΝΤΕΟ!!!!


"Γ"
ΠΗΓΗ : polydrososparnassou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου