Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού


Άμφισσα, 2/4/2019 – Βιωματική δράση για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας διοργανώνει την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 στις 18:00 στο 1ο ΚΔΑΠ Δήμου Δελφών στο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ.) Ν. Φωκίδας.....
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία.
«Η έννοια της διαφορετικότητας δεν μας είναι οικεία και πολλές φορές μπορεί να την αισθανθεί κανείς ως κάτι απειλητικό. Η εκπαίδευση της κοινής γνώμης, σχετικά με την φύση του αυτισμού, τον κόσμο, τα συναισθήματα, τις ανάγκες τους, την αναγνώριση του δικαιώματος για ζωή σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ατόμου. Ο αυτισμός είναι ένας διαφορετικός τρόπος ύπαρξης, που οφείλουμε να αποδεχτούμε. Ας μη φοβηθούμε να τον αγκαλιάσουμε, μόνο πλούτος είναι για τον άνθρωπο και την κοινωνία να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε έναν άλλο τρόπο ύπαρξης.», αναφέρει η Αθανασία Τζιμαρά, Λογοθεραπεύτρια και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων ν. Φωκίδας της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. Υγείας συμπληρώνοντας «Θα έλεγα ότι η συνύπαρξη ενός παιδιού με αυτισμό με παιδιά τυπικής ανάπτυξης ήδη από την προσχολική ηλικία είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Στην ηλικία αυτή, τα παιδιά δεν έχουν τις συναισθηματικές και κοινωνικές αγκυλώσεις που διέπουν τους ενήλικες.»
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και η ανάπτυξη ενσυναίσθησης των μαθητών γύρω από τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Επίσης, η προσομοίωση των δυσκολιών του αυτισμού μέσω βιωματικών και εικαστικών δραστηριοτήτων.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί από επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων ν. Φωκίδας και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία. Εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής επένδυσης του φορέα στο κομμάτι της πρόληψης και ενημέρωσης για την ψυχική ανθεκτικότητα των νέων.
Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης της ΕΚΨ &ΨΥ «Μίλα με την ψυχή σου» καταδεικνύει την ανάγκη σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, οι νέοι να μπουν σε έναν εσωτερικό διάλογο και παράλληλα να εκφράσουν ελεύθερα όσα τους απασχολούν λαμβάνοντας σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση. Υλοποιώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σχολείων στις περιοχές που δραστηριοποιείται η ΕΚΨ & ΨΥ επιδιώκει διαχρονικά να μιλήσει για τη σημασία της ανάπτυξης ενός υγιούς ψυχισμού από την παιδική ηλικία.
Η δράση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Δελφών και σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. Πρωτ. Φ13.1/132801/Δ2-03/082017 σχετική έγκριση υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας που έχει λάβει η ΕΚΨ&ΨΥ από τη Γενική Δ/νση σπουδών Π/θμιας  & Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε: 2265022600 (Ε.Κ.Ψ&Ψ.Υ.) ή στείλτε e-mail: ekpsfoki@otenet.gr
Πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας δείτε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου