Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Εορτασμός με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δασών

Η Διεθνής Ημέρα Δασών (International Day of Forests) γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε έτους, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UN),....
με σκοπό την ανάδειξη της σημαντικής και πολυδιάστατης αξίας των δασικών οικοσυστημάτων, ώστε να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση όλων ως προς τις λειτουργίες τους αλλά και την προστασία τους από τους κινδύνους που τα απειλούν. Κεντρικό θέμα της ημέρας για το 2019 είναι: «Δάση και Εκπαίδευση».

Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτής της ημέρας, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού συνεργάστηκε άψογα με τρία δημοτικά σχολεία που εδρεύουν στις τρεις περιφερειακές ενότητες του Παρνασσού. Τα δασικά οικοσυστήματα του Παρνασσού έγιναν αφορμή οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων Αμφίκλειας, Γραβιάς και Δαύλειας να γνωριστούν από κοντά και να μοιραστούν την αγάπη τους για αυτά. «Αφετηρία» του εορτασμού αποτέλεσαν οι επισκέψεις στελεχών του Φορέα Διαχείρισης σε αίθουσες των προαναφερόμενων σχολείων, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών ΣΤ΄ τάξης σχετικά με τις ωφέλειες των βουνών (Δημοτικό Σχολείο Αμφίκλειας, 28/02/2019), την προστασία τους (Δημοτικό Σχολείο Γραβιάς, 05/03/2018) και την αειφορική εκμετάλλευση των δασών (Δημοτικό Σχολείο Δαύλειας, 05/03/2018).
Οι μαθητές της ΣΤ τάξης των τριών σχολείων, εμπνευσμένοι από την ενημέρωση των στελεχών του Φορέα στα σχολεία τους, προετοίμασαν και επιμελήθηκαν παρουσιάσεις με τα προαναφερόμενα θέματα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν όλους τους συμμαθητές τους σε μια εορταστική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 28/03/2019.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αμφίκλειας, κα Γιώτα Χουλιάρα, καλωσόρισε εγκάρδια τους δασκάλους (κα Γεωργία Γκούμπλια, Δημοτικό Αμφίκλειας – κ.κ. Γεώργιο Μπατσίλα και Αθανάσιο Λαγό, Δημοτικό Δαύλειας και κο Δημήτρη Κρέτσα, Δημοτικό Γραβιάς) και τους μαθητές των τριών σχολείων.
Έπειτα, στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης πραγματοποίησε  ολιγόλεπτη παρουσίαση με πληροφορίες για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και την Διεθνή Ημέρα Δασών.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις παρουσιάσεις  των ομάδων μαθητών Αμφίκλειας, Γραβιάς, και Δαύλειας.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε θέματα των προαναφερόμενων παρουσιάσεων αναδεικνύοντας την σημασία της επαφής με το δάσος από νεαρή ηλικία, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι συνειδητοποίησαν ένα από τα μηνύματα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δασών: ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε να μαθαίνουμε για τα δάση.
Τέλος, μοιράστηκαν χυμοί, προσφορά του Δημοτικού Σχολείου Αμφίκλειας, δώρα και φυλλάδια του φορέα σε κάθε μαθητή.
                                                       Για το Δ.Σ. ΦΔΕΔ Παρνασσού
                                                                  Η Πρόεδρος
                                                                   
                                                                Θέκλα Κ. Τσιτσώνη
                                                 Καθηγήτρια Τμήματος Δασολογίας
                                                    & Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου