Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

ΔΥΟ (2) Διστομίτες αντάρτες σκοτώθηκαν, μαζί με άλλους 27, στην μεγάλη μάχη με τους Γερμανούς Ναζί στις Καρούτες Φωκίδας στις 5 Αυγούστου 1944.

Ο συγχωριανός μας Παναγιώτης Μπούρας ή Πρίαμος ήταν ο πρώτος νεκρός αντάρτης με δυο σφαίρες στο στήθος. Στην μάχη σκοτώθηκε και ο 19χρονος Διστομίτης Νίκος Κελέρμενος......

<<Έπεσαν ηρωικά, μαχόμενοι για τα ιδανικά τους, κατακτώντας τον ωραίο θάνατο για τη λευτεριά και την ειρήνη, με ψυχή βαθιά>> ανέφερε για τους νεκρούς αντάρτες της V Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, ο Δήμαρχος του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας - Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς, στον χαιρετισμό του στην σημερινή εκδήλωση Μνήμης, αναφέροντας ονομαστικά και τον νεκρό Αραχοβίτη αντάρτη Γιώργο Πατσαντάρα. Οι Γερμανοί είχαν 97 νεκρούς εν 105 στρατιώτες τους πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Κάνω αυτήν την αναφορά για τους συμπατριώτες νεκρούς αγωνιστές κατά του φασισμού και του ναζισμού διότι είμαι πεπεισμένος ότι αρκετοί στην Μαρτυρική μας κωμόπολη - και όχι μόνο- δεν γνωρίζουν με λεπτομέρειες τους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης όπως και ότι οι αντάρτες δεν ήταν τίποτε άλλο από απλούς ανθρώπους <<της διπλανής πόρτας>> που αποφασισμένοι <<βγήκαν στο βουνό>> κατά του ξένου κατακτητή.
Η αναφορά αυτή του Δημάρχου, αποτελεί, πέραν των άλλων, και ένα μάθημα <<πατριδογνωσίας>>- γνώση της πατρίδας μας δηλαδή- αλλά και των προσώπων που έγραψαν την ιστορία - με τον θάνατό τους!

Όλο το κείμενο του χαιρετισμού του Δημάρχου Γ. Σταθά:

<< Στις Καρούτες, το ορεινό χωριό στις πλαγιές της Γκιώνας, σε μια γωνιά του κοιμητηρίου υπήρχε ένας κοινός τάφος. Σ’ αυτόν είχαν ενταφιαστεί τα 29 παλικάρια του ΕΛΑΣ που έπεσαν μαχόμενοι τους Γερμανούς κατακτητές και το ναζισμό, πριν 76 χρόνια, στις 5 Αυγούστου 1944.
Σε μια από τις μεγαλύτερες μάχες της Εθνικής Αντίστασης.
Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη μέρα, 4 Αυγούστου, όταν ο αντάρτης που φυλούσε σκοπιά στο ψηλότερο πέρασμα της Γκιώνας ειδοποίησε τους συναγωνιστές του για το πέρασμα γερμανικής φάλαγγας.
Ήταν το επίλεκτο και ειδικό στον ανταρτοπόλεμο Τάγμα του 18 ου Συντάγματος των Ορεινών Κυνηγών που εκτελούσε μαζί με άλλες γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, με την κωδική ονομασία Έχιδνα, εναντίον των αντιστασιακών δυνάμεων της Ελεύθερης Ελλάδας.
Οι ετοιμοπόλεμοι άντρες της V Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, κατόρθωσαν να παγιδεύσουν τις γερμανικές δυνάμεις. Η μάχη που ξεκίνησε το απομεσήμερο κράτησε ώρες με πλήρη επικράτηση του ΕΛΑΣ και μεγάλες απώλειες για τις γερμανικές δυνάμεις: 97 νεκροί και 105 αιχμάλωτοι. Οι περισσότεροι επιζώντες παραδόθηκαν.
Ο πρώτος νεκρός αντάρτης ήταν ο Διστομίτης Παναγιώτης Μπούρας ή Πρίαμος, με δυο σφαίρες στο στήθος.
Έπεσαν ηρωικά, μαχόμενοι για τα ιδανικά τους, κατακτώντας τον ωραίο θάνατο για τη λευτεριά και την ειρήνη, με ψυχή βαθιά, άλλοι 28 νέοι αντάρτες.
Ανάμεσά τους ο Διστομίτης Νίκος Κελέρμενος, μόνο 19 χρονών.
Κι ο Αραχωβίτης Γιώργος Πατσαντάρας.
Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της Λευτεριάς και της Αντίστασης και μεταφέρω ένα μήνυμα στο Δήμαρχο Δωρίδας, κ. Γιώργο Καπεντζώνη:
“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

Με τιμή,
Ο Δήμαρχος
Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

Ιωάννης Σταθάς

https://polydrososparnassou.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου