Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016

ΒΟΙΩΤΙΑ Εκπλήξεις σε απόσταση αναπνοής

Φαράγγια, χιονισμένα βουνά, μυθικές κοιλάδες όπου άκμασε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, γαλάζιες παραλίες που το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή, βυζαντινά μοναστήρια, λίμνες και ποτάμια που στις όχθες τους ζουν δεκάδες είδη πουλιών, αρχαιολογικοί χώροι ξακουστοί στα πέρατα της οικουμένης! Αυτή είναι η Βοιωτία, μια μινιατούρα της πανέμορφης χώρας μας!

Στους αρχαίους χρόνους υπήρξε, μαζί με τη Θεσσαλία, ο κύριος σιτοβολώνας της Ελλάδας. Σήμερα η Βοιωτία, που γειτονεύει με τον πολυπληθέστερο νομό της χώρας, προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για αρκετές διαφορετικές εκδρομές που μπορούν να εκπληρώσουν ανομοιογενείς προσδοκίες.
Πρωινοί αντικατοπτρισμοί στη γαλήνιαμα συνάμα πολύ εντυπωσιακή- λίμνη Υλίκη.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Πρωινοί αντικατοπτρισμοί στη γαλήνιαμα συνάμα πολύ εντυπωσιακή- λίμνη Υλίκη.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Πραγματικά, διανύοντας μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κορεσμένο αττικό τοπίο, θα ανακαλύψετε ξανά τις πραγματικές διαστάσεις του φυσικού χώρου που, ζώντας σε γκρίζες μεγαλουπόλεις, έχετε εδώ και καιρό ξεχάσει. Σχήματα ανάγλυφα και χρώματα ζωηρά συνθέτουν ζωγραφιές πάνω σε απέραντους ορίζοντες, σε αέρινους καμβάδες στολισμένους με τρισδιάστατα σύννεφα και καλογραμμένα βουνά. Θα περπατήσετε στις όχθες γαλάζιων λιμνών και θα περιπλανηθείτε σε αρχέγονα μονοπάτια όπου, κατά τον αρχαίο ποιητή Ησίοδο, μυθικές μούσες έστηναν τρελό χορό. Θα επισκεφτείτε σκήτες αγίων που κρέμονται στις κόγχες γκρεμών αλλά και θα χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τον καφέ σας δίπλα σε μικρούς καταρράκτες που θα συναντήσετε ακόμη και μέσα στην καρδιά των πόλεων.
Ομορφη βοιωτική γη
Βουνό και θάλασσα μαζί, χιονισμένες ακρώρειες, μαγευτικές κοιλάδες και λιλιπούτεια νησιά, σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία και μοναστήρια με πάνω από χίλια χρόνια ζωής, όλα συνυπάρχουν αρμονικά σε τούτο τον μικρό γεωγραφικό χώρο. Μέσα από τέσσερις επιλεγμένες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαδρομές, σας προτρέπουμε να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε τη γνωστή, αλλά συνάμα και τόσο άγνωστη σε βάθος, βοιωτική γη.
Αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε στην περιοχή, σχεδόν σε κάθε πολιτεία και χωριό θα βρείτε ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες σε τιμές λογικές, όπως επιτάσσει η εποχή.
Αν πάλι η διαμονή είναι πολυτέλεια για τον χρόνο ή την τσέπη σας, μπορείτε εύκολα ξεκινώντας από την Αθήνα να πραγματοποιήσετε κάποια από τις προτεινόμενες διαδρομές (ή μέρος αυτών) σε μια μονοήμερη εκδρομή.
Ελικώνας, σούρουπο στο βουνό των Μουσών. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Ελικώνας, σούρουπο στο βουνό των Μουσών.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Ούτως ή άλλως, η Βοιωτία σας περιμένει για να τη ζήσετε, να ανακαλύψετε τη φύση της, να γνωρίσετε τους ξεχωριστούς ανθρώπους της και βέβαια να απολαύσετε τις ομορφιές της.
Δύο λίμνες κι ένα βουνό άγνωστο
Οδηγώντας στις ευθείες του Βοιωτικού κάμπου, ελάχιστοι από εμάς θα ρίξουμε έστω και μια ματιά στο άγνωστο Σαγμάτειο όρος που συντροφεύει τη λίμνη Υλίκη ορθώνοντας το ανάστημά του ανατολικά, σχεδόν δίπλα στην εθνική οδό. Κι όμως, τούτο το άσημο χαμηλοβούνι αξίζει την προσοχή μας!
Μονή Σαγματά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Βοιωτίας.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Μονή Σαγματά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Βοιωτίας.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Για να ανεβείς στη ράχη του θα πρέπει να πας στο χωριό Υπατο, που απέχει από την Αθήνα 80 χιλιόμετρα, και στη συνέχεια να ακολουθήσεις τον τσιμεντόδρομο που ανηφορίζει τις ξεροτράχαλες πλαγιές. Η ανάβαση δεν διαρκεί πάνω από 6 χλμ. ώσπου να ξεπροβάλει το καταπράσινο οροπέδιο, στολισμένο με υπεραιωνόβιες βελανιδιές. Στην άκρη του χαρακτηριστικού πλατώματος δεσπόζει η βυζαντινή μονή Σαγματά, που κτίστηκε από τον Οσιο Κλήμη τον Αθηναίο τον 12ο αιώνα, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Υπάτου Διός.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η νεότευκτη εκκλησία, αφιερωμένη στον Οσιο Κλήμη. Από εδώ θα ατενίσετε τη θέα που αγκαλιάζει σχεδόν όλη τη Βοιωτία. Επίσης, από εδώ ξεκινά το μονοπάτι που ισορροπεί στην κόψη του κάθετου βράχου οδηγώντας στη σκήτη του Οσίου Κλήμη που βρίσκεται λίγο χαμηλότερα. Από το χωριό Υπατο, ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο που διασχίζει τοπία κατάστικτα με τις καλλιέργειες του γνωστού κρεμμυδιού της Υλίκης, καταλήγουμε στον οικισμό Μουρίκι, που σχεδόν ακουμπά στις όχθες της λίμνης.
Μονή Οσίου Λουκά.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Μονή Οσίου Λουκά.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Στα ομηρικά χρόνια η Υλίκη λεγόταν Κηφισσίδα, ενώ το σημερινό της όνομα οφείλεται στην αρχαία πόλη Υλη ή Υλαι, η οποία βρισκόταν σε κοντινό ύψωμα που ίσως ταυτίζεται με το Πτώο όρος. Η επιφάνεια της υγρής λεκάνης, αν και αυξομειώνεται, υπολογίζεται γύρω στα 20 με 25 τ.χλμ. Τα νερά της Υλίκης, που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της πρωτεύουσας, προέρχονται κυρίως από τα κανάλια αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας αλλά και του ποταμού Βοιωτικού Κηφισού.
Ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στη Χαλκίδα, θα προσεγγίσετε τις όχθες της Παραλίμνης που δεν είναι άλλη από τη λίμνη Τροφία, στην οποία αναφέρεται ο Στράβωνας. Οι όχθες της Παραλίμνης είναι βατές και σε μεγάλο μέρος καλύπτονται από καλαμιώνες ?ιδανικό ενδιαίτημα για δεκάδες είδη της φτερωτής πανίδας. Μια βόλτα στην περιοχή είναι ό,τι πρέπει για παρατήρηση πουλιών (birdwatching).
Ποταμός Ερκυνα στη Λιβαδειά.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Ποταμός Ερκυνα στη Λιβαδειά.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Χορεύοντας με τις Μούσες
Εύκολα από την εθνική οδό θα προσεγγίσετε τη Θήβα και θα συνεχίσετε στον γνωστό δρόμο που οδηγεί προς Λιβαδειά. Στο ύψος της Αλιάρτου αφήνετε πίσω την κίνηση της παλιάς εθνικής οδού και ανηφορίζετε προς Μάζι - Ευαγγελίστρια. Ο δρόμος δρασκελίζει τα βουνά με αρκετές στροφές και τρυπώνει όλο και πιο βαθιά στη συναρπαστική φύση του βουνού Ζαγαράς, που θεωρείται παρακλάδι του Ελικώνα.
Η περιοχή φημιζόταν από την αρχαιότητα για τους ελαιώνες της αλλά και για τα εξαιρετικά κρασιά της, ενώ ακόμη και τώρα διακρίνει κανείς στις πλαγιές των γύρω λόφων να πρασινίζουν μικροί αμπελώνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο, εδώ, στις δασωμένες μασχάλες του βουνού, είχαν τη δική τους κοιλάδα οι εννέα Μούσες!
Η Αγία Αννα. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Η Αγία Αννα.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Το χωριό Ασκρη ήταν η πατρίδα του Ησίοδου, όπου οι Μούσες τού δίδαξαν την τέχνη της μουσικής και του τραγουδιού όταν αυτός έβοσκε το κοπάδι του σε τούτα τα λαγκάδια. Δεν είναι τυχαίο πως εδώ, στα βουνά της Βοιωτίας, λατρεύονταν οι τέχνες ως ύψιστο αγαθό και διοργανώνονταν από τους Θεσπιείς σπουδαίες γιορτές προς τιμήν των προστάτιδων θεών τους. Στις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή βρέθηκαν τα εννέα βάθρα των αγαλμάτων των Μουσών, ενώ υπήρχε θέατρο, ιερό, βωμός και στοά όπου στην αρχαιότητα πραγματοποιούνταν μουσικοί και ποιητικοί αγώνες.
Από την πολίχνη της Αλιάρτου στη ράχη του Ελικώνα και την Αγία Αννα
Στο ίσωμα της βοιωτικής πεδιάδας, πάνω στον άξονα Θήβας-Λιβαδειάς, δεσπόζει η πολίχνη της Αλιάρτου, κτισμένη κοντά στη θέση όπου εντοπίζεται αρχαία πόλη. Η ακρόπολή της αλλά και τμήματα οχυρώσεων κλασικών χρόνων διακρίνονται στην κορφή κοντινού λόφου.
Χιονισμένος Παρνασσός, σκανδιναβικό τοπίο στο βουνό του Απόλλωνα. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Χιονισμένος Παρνασσός, σκανδιναβικό τοπίο στο βουνό του Απόλλωνα.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Αφήνοντας πίσω την Αλίαρτο, κατευθύνεστε προς Λιβαδειά και στη συνέχεια στρίβετε αριστερά όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Αγιο Γεώργιο, Αγία Αννα. Ο δρόμος, έντονα ανηφορικός και με μπόλικες στροφές, θα σας ανεβάσει στη ράχη του Ελικώνα. Στο τέλος της διαδρομής θα συναντήσετε την Αγία Αννα (άλλοτε Κούκουρα), από τα παλιότερα χωριά της ορεινής Βοιωτίας.
Κάποτε ήταν ένας απομονωμένος ορεινός οικισμός και αποτελούσε καταφύγιο των κλεφτών στην Τουρκοκρατία αλλά και κρησφύγετο ανταρτών στη γερμανοϊταλική κατοχή. Σε μικρή απόσταση έχουν εντοπισθεί ίχνη κατοίκησης που πιθανόν να ταυτίζονται με το αρχαίο πόλισμα Ιππωταί.
Αράχοβα. Φημισμένη, κοσμοπολίτικη και αρχοντική. Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Αράχοβα. Φημισμένη, κοσμοπολίτικη και αρχοντική.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Γύρω από το χωριό απλώνεται ζωντανό δάσος από ελάτια, ενώ εντυπωσιακή είναι η θέα προς την ψηλότερη κορφή Παλαιοβούνα (1.748 μ.), όπου φθάνει ορειβατικό μονοπάτι με αφετηρία τις παρυφές του χωριού.
Πρέπει να αναφέρουμε πως εξαιρετικά σημαντική είναι η βιοποικιλότητα του Ελικώνα και κυρίως η χλωρίδα του. Τελευταία στην περιοχή αναπτύσσεται και ο σπηλαιολογικός τουρισμός, καθώς ο Ελικώνας, λόγω πετρωμάτων, διαθέτει αρκετά σπήλαια και βάραθρα, τα οποία εξερευνούν και χαρτογραφούν σπηλαιολογικοί σύλλογοι. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν είναι ακόμα αξιοποιημένο και επισκέψιμο. Η Αγία Αννα διαθέτει ποιοτική υποδομή για διαμονή και φαγητό και αρκετοί είναι οι επισκέπτες που επιλέγουν να διανυκτερεύσουν εδώ.
Παρνασσός, εδώ λειτουργεί το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας.  Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Παρνασσός, εδώ λειτουργεί το μεγαλύτερο και καλύτερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Ο Ελικώνας, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, προσφέρει εύκολη, αλλά και γρήγορη πρόσβαση στις ακτές του Κορινθιακού. Ετσι, από την Αγία Αννα με ευκολία θα κατηφορίσετε προς τις παραλίες του Σαράντη και της Δομβραίνας, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθείτε προς την πόλη της Θήβας, πάντα μέσω ασφάλτινων δρόμων. Επίσης, θα προσεγγίσετε την ιστορική μονή Δομβούς.
Από την Αγία Αννα πολύ ευχάριστη είναι η διαδρομή που οδηγεί στο Κυριάκι (14 χλμ.). Με καλό καιρό προτείνουμε μια στάση στην τοποθεσία Αρβανίτσα με τα θεόρατα έλατα, όπου υπάρχουν χώροι αναψυχής (τα Σαββατοκύριακα θα βρείτε ανοικτό το αναψυκτήριο).
Στο Κυριάκι θα περπατήσετε στις γειτονιές που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου, θα επισκεφτείτε το υπαίθριο θεατράκι και τη Μεγάλη Βρύση. Αντίκρυ από το χωριό, σε χαρακτηριστικό λόφο γνωστό με την ονομασία Παλιόκαστρο, σε σημείο με τρομερή θέα στα κορφοβούνια του Παρνασσού, έχουν έρθει στο φως τμήματα αρχαίου τείχους που πιθανόν να ταυτίζονται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης Φλυγόνιον.
Από το Κυριάκι, που είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής, μπορείτε εύκολα, ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο, να ανηφορίσετε διασχίζοντας ελατόδασος προς το χωριό Ελικώνας και από εκεί να κατηφορίσετε για Λειβαδιά.
Μαρτυρικό Δίστομο
Αν ο τελικός σας προορισμός είναι η Αράχοβα, τότε θα κατευθυνθείτε όπως δείχνουν οι πινακίδες προς Δίστομο. Θα περάσετε από το χωριό Στείρι, απ’ όπου εύκολα προσεγγίζεται η ιστορική μονή του Οσίου Λουκά. Ιδρυτής του παμπάλαιου αυτού μοναστηριού της Βοιωτίας ήταν ο Οσιος Λουκάς, που ασκήτεψε και πέθανε εδώ το 923. Το μοναστήρι θεωρείται από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της χώρας μας κι έτσι δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Το χωριό Δίστομο, γνωστό πλέον από τον μακροχρόνιο αγώνα των κατοίκων για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων λόγω της ναζιστικής θηριωδίας, είναι ένα από τα Μαρτυρικά Χωριά του Ελληνικού Ολοκαυτώματος. Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση, αν μη τι άλλο ως φόρο τιμής στο μνημείο των θυμάτων του ναζισμού που δεσπόζει στην άκρη της κωμόπολης.
Θα επισκεφτείτε την Αρχαιολογική Συλλογή Διστόμου, όπου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών της αρχαίας πόλης Αμβρόσσου, που βρισκόταν στη θέση του σημερινού Διστόμου. Επίσης, στη θέση Καστρί είναι εμφανή τα απομεινάρια προϊστορικού πελασγικού φρουρίου. Αν θέλετε να πάρετε θαλασσινό αέρα, από το Δίστομο, που απέχει από τη Λιβαδειά 25 χλμ. και από την Αράχοβα μόλις 15, μπορείτε να κατηφορίσετε προς τις ακτές του Κορινθιακού κόλπου και την παραλιακή πόλη της Αντικύρας.
Σύγχρονη Λιβαδειά
Στις βόρειες παρυφές του Eλικώνα βρίσκεται κτισμένη η σύγχρονη Λιβαδειά, μια γεωργική πολιτεία που έχει και αυτή να διηγηθεί την ιστορία της. Ο πρώτος οικιστικός πυρήνας συστάθηκε από τον Αθηναίο ήρωα Λέβαδο, κοντά στη θέση της ομηρικής πόλης Μίδειας. Η αρχαία πόλη γνώρισε εποχές ακμής όταν ήταν στις δόξες του το Τροφώνιο Μαντείο.
Στη Λιβαδειά θα σταματήσετε για το δημοφιλές σουβλάκι, αλλά και για να περπατήσετε στο πάρκο της Κρύας, το οποίο η λαϊκή φαντασία έχει ταυτίσει με τις αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης. Η διαμόρφωση του χώρου δημιουργεί μια τοποθεσία κατάλληλη για περιπάτους. Αφθονα χορταριασμένα σκαλοπάτια οδηγούν στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία και στο μικρό ξωκλήσι, χτισμένο σε κοιλότητα βράχου.
Καφέ και μεζεδοπωλεία θα αναλάβουν να δώσουν συνέχεια στη βόλτα σας. Αναζητήστε, επίσης, το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται θέματα από τη ζωή της υπαίθρου, αλλά και από την ιστορία της υδροκίνησης στη Λιβαδειά.
Η Αράχοβα και οι πηγές των Χαρίτων
Η Αράχοβα είναι κτισμένη στη θέση των αρχαίων φωκικών πόλεων Ανεμώρεια και Κυπάρισσος. Επί Τουρκοκρατίας υπήρξε άντρο των κλεφταρματολών του Παρνασσού. Στη θέση αυτή, τον Νοέμβριο του 1826 ο Καραϊσκάκης κατάφερε να συντρίψει τη στρατιά του Μουσταφάμπεη, ενώ τον Σεπτέμβρη του 1943 έγινε μεγάλη μάχη ανάμεσα στους αντάρτες του ΕΛΑΣ και τους Γερμανούς.
Ακόμη και σήμερα, παρά την άκρατη τουριστική αξιοποίηση, η Αράχοβα παραμένει μια αυθεντική ρουμελιώτικη πολιτεία. Αν θέλετε να γνωρίσετε πραγματικά αυτόν τον ιστορικό ορεινό οικισμό, θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας σε κάποια από τις δυσεύρετες -η αλήθεια είναι- θέσεις στάθμευσης και να χαθείτε στα ανηφορικά καλντερίμια.
Ακολουθώντας τα 264 μαρμάρινα σκαλοπάτια (γνωστά και ως «Εγκάρσιος Δρόμος»), θα καταλήξετε στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ακολουθώντας τον δρόμο για Λιβάδι, θα βρεθείτε στην καρδιά του Παρνασσού όπου αναπτύσσονται τα ομορφότερα ελατοδάση και που αυτήν την εποχή το πιθανότερο είναι να τα δείτε χιονισμένα. Ακόμη και αν δεν κάνετε σκι, αξίζει να ανηφορίσετε ως τα χιονοδρομικά κέντρα για να ατενίσετε το υπέροχο χιονισμένο τοπίο και να απολαύσετε τον καφέ σας σε αλπικά υψόμετρα.
Κατηφορίζοντας από την πασίγνωστη Αράχοβα προς τη βοιωτική πεδιάδα, μπορείτε να παρεκκλίνετε ελάχιστα από την πορεία σας και να επισκεφτείτε το χωριό Χαιρώνεια (41 χλμ. από Αράχοβα, 21 χλμ. από Λιβαδειά).
Εδώ, εκτός από το εντυπωσιακό μαρμάρινο λιοντάρι που στήθηκε πιθανόν από τον Φίλιππο μετά τη νίκη του επί των Θηβαίων στη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.), θα βρείτε ενδιαφέρον και το αρχαιολογικό μουσείο, που διαθέτει σημαντικά ευρήματα από ανασκαφές στη Λιβαδειά, στη Χαιρώνεια, στην Ελάτεια και στον Ορχομενό.
Αρχαίος Ορχομενός
Από τη Χαιρώνεια θα κατευθυνθείτε προς τον Ορχομενό για να αναζητήσετε την Ακιδαλία πηγή της Αφροδίτης, γνωστή και ως πηγή των Χαρίτων. Σύμφωνα με τον μύθο, σε αυτό το σημείο γεννήθηκαν η Αγλαΐα, η Ευφροσύνη και η Θάλεια, κόρες του Δία και της Ευρυνόμης, γνωστές και ως Τρεις Χάριτες, που κατά τον Ομηρο έντυναν, έλουζαν και φρόντιζαν τη θεά Αφροδίτη. Μάλιστα ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας αναφέρει πως εδώ βρισκόταν το ιερό αλλά και τα αγάλματα των Τριών Χαρίτων.
Ομως ο αρχαίος Ορχομενός υπήρξε επίσης και βασίλειο του περίφημου μυθικού βασιλιά Μινύου. Ο Μινύας θεωρείται γενάρχης των Μινύων, που ήταν ένα από τα προϊστορικά ελληνικά φύλα και άκμασε κυρίως κατά τους μεσοελλαδικούς χρόνους (17ο με 16ο αιώνα π.Χ.), ενώ διακρίθηκε στη γεωργία και τη ναυτιλία. Μάλιστα, στους Μινύες αποδίδεται η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος αρδευτικών έργων που σήμερα θεωρείται από τους αρχαιολόγους ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαίας Ευρώπης.
Ενας επιβλητικός μυκηναϊκός θολωτός τάφος, γνωστός και ως Θησαυρός του Μινύου, που χρονολογείται στα 1250 π.Χ., αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Βοιωτίας. Ο τάφος αυτός, που αναφέρεται από τον Παυσανία, βρίσκεται στις παρυφές του Υφάντειου λόφου, δυτικά του Ορχομενού, και εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα με την κατασκευή του.
Σε φάση υλοποίησης φαίνεται πως μπαίνει πια το σημαντικό εγχείρημα δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού. Με την ολοκλήρωσή του, το αρχαίο θέατρο, ο προαναφερόμενος μυκηναϊκός τάφος και ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Σκριπούς θα συνδέονται μεταξύ τους ως ένα ενιαίο σύνολο. Επίσης, κοντά στο χωριό Κάστρο βρίσκεται η ακρόπολη του Γλα, η μεγαλύτερη σωζόμενη οχυρωμένη μυκηναϊκή ακρόπολη του ελλαδικού χώρου που πιθανόν να επόπτευε τα έργα αποξήρανσης της Κωπαΐδας.
Θήβα η μοναδική
Η μεγαλύτερη πόλη της Βοιωτίας βρίσκεται κτισμένη πάνω στα ερείπια μιας από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η αρχαία Θήβα ιδρύθηκε από τον Κάδμο, γιο του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα, και ονομάστηκε Θήβα από τη Θήβη, γυναίκα του μυθικού ήρωα Ζήθου.
Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, καθώς και μία από τις πόλεις που προϋπήρχαν του κατακλυσμού της ελληνικής μυθολογίας, αφού κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 3000 π.Χ., πιθανώς από Κάρες. Μέσα στον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό ή στα κοντινά περίχωρα ο επισκέπτης θα δει μυκηναϊκούς τάφους, το περίφημο μυκηναϊκό ανάκτορο ή Καδμείον (14ος-13ος αι. π.Χ.), τον ναό του Ισμηνίου Απόλλωνα, και λίγο έξω από την πόλη το Καβείριον, ένα από τα φημισμένα ιερά των αρχαίων θεών Καβείρων.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών δίκαια θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας, με σπάνιας αξίας εκθέματα, πολλά από τα οποία είναι πρωτότυπα και υπάρχουν μόνο εδώ. Είναι σημαντικό, επίσης, να αναφέρουμε πως τα εκθέματά του προέρχονται αποκλειστικά από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα, από την παλαιολιθική εποχή έως τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Κείμενο - Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου